Εξωτερική μετανάστευση και ευρωπαϊκές πολιτισμικές συνιστώσες: οι ασκούμενες επιρροές στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής ταυτότητας - Τσουφάκη, Αναστασία (2015)
Οι διαρκώς αυξανόμενες πληθυσμιακές μετακινήσεις ξένων πληθυσμών προς το εσωτερικό των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν καταστήσει το ζήτημα της εξωτερικής μετανάστευσης και της πολιτικής διαχείρισης της, ιδιαίτερα επίκαιρα και σημαντικά. Μία σφαιρική και ανθρωπιστική πολιτική για τη μετανάστευση μπορεί να επιτρέψει και να διευκολύνει την ομαλή και ανώδυνη κοινωνική ένταξη των ξένων πληθυσμών στα ευρωπαϊκά κράτη. Το κύριο ζητούμενο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρουν οι συνυπάρχοντες πληθυσμοί να ευημερήσουν υπό κοινό έδαφος και να αναπτύξουν ιδιαίτερες ταυτότητές που τους προσδιορίζουν.