Αξίες φοιτητών ανθρωπιστικών σχολών - Διαμαντή, Κωνσταντίνα - Χαράλαμπος (2015)
Αντικείμενο ενασχόλησης της παρούσας μελέτης αποτελούν οι αξίες των φοιτητών Ανθρωπιστικών Σχολών. Η εργασία αποτελείται από δύο σκέλη, το θεωρητικό και το ερευνητικό. Στο θεωρητικό σκέλος εμπεριέχονται 4 επιμέρους κεφάλαια. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα βασικά χαρακτηρίστηκα γνωρίσματα που διέπουν τη μετανεωτερική εποχή (παγκοσμιοποίηση, κοινωνία της πληροφορίας, μετανάστευση). Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται οι βασικές συνιστώσες του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος , συμπεριλαμβανομένου και του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του. Στο τρίτο κεφάλαιο, που αποτελεί και τον πυρήνα του θεωρητικού σκέλους, παραθέτεται η εννοιολογική οριοθέτηση και οι προσδιοριστικοί παράγοντες των αξιών , πραγματοποιείται η ομαδοποίηση των αξιών, ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά στις κοινωνικές αξίες, την οικογένεια και το σχολείο ως φορείς αξιών, το πολιτισμικό και το κοινωνικό κεφάλαιο. Το τέταρτο κεφάλαιο ενασχολείται με το προφίλ της νέας γενιάς , έτσι όπως καταγράφεται και αναλύεται σε ορισμένες έρευνες που έχουν διεξαχθεί τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Τέλος, στο ερευνητικό σκέλος της εργασίας παρουσιάζονται και αναλύονται τα δεδομένα που προέκυψαν από τη διεξαγωγή της έρευνας αναφορικά με τις αξίες των νέων που φοιτούν σε ανθρωπιστικές σχολές.