Αγοραπωλησίες ακινήτων μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών στη Μυτιλήνη (1913-1923) - Ιντζεβίδης, Αβραάμ - Ευθύμιος (2015)
Αντικείμενο της πτυχιακής αυτής εργασίας υπήρξε η καταγραφή των αγοραπωλησιών ακινήτων μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών της Μυτιλήνης, κατά τη δεκαετία 1913-1923. Η αποδελτίωση του υλικού του τοπικού Υποθηκοφυλακείου, στο οποίο κατατίθενται τα συμβόλαια αγοραπωλησιών, και μια πρώτη επεξεργασία του, οδηγεί την έρευνα σε ορισμένες κατευθύνσεις γύρω από τη σταδιακή αποχώρηση από το νησί του ντόπιου μουσουλμανικού πληθυσμού, έπειτα από την ελληνική κατοχή του νησιού και ως το 1922, περίοδο κατά την οποία ανατρέπονται οριστικά οι σχέσεις του νησιού με τα μικρασιατικά παράλια. Οι μεταβιβάσεις περιουσιών στις οποίες εμπλέκονται μουσουλμάνοι, ο βαθμός στον οποίο επηρεάστηκε από τα γεγονότα της ταραχώδους αυτής περιόδου το μουσουλμανικό στοιχείο της Μυτιλήνης και ο τρόπος αντίδρασής του, η τάση να ξεπεραστεί ο έντονος διαχωρισμός των δύο θρησκευτικών ομάδων στη γεωγραφία της πόλης αποτελούν σημεία εστίασης της εργασίας.