Η Σαπφώ Λεοντίας και η γυναικεία εκπαίδευση στη Σμύρνη το 19ο αιώνα - Κωνσταντοπούλου, Αγγελική (2015)
Η εκπαίδευση των γυναικών της Σμύρνης παρουσίαζε μια ιδιαιτερότητα. Δεν ήταν σαφές το ποια έπρεπε να είναι τα όριά της, κάτι που έγκειται στο γεγονός πως υπήρχε ένας απόλυτος καταμερισμός ρόλων ανάμεσα στα δύο φύλα και ένας διακριτός διαχωρισμός ευθυνών και υποχρεώσεων. Η εκπαίδευση δεν ήταν πάντα ανοιχτή για τις γυναίκες με το επιχείρημα πως αυτή δεν ήταν απαραίτητη ως προς τον προς τον προορισμό του γυναικείου φύλου. Ανακύπτει ένα ζήτημα και γεννώνται προβληματισμοί- έπρεπε η εκπαίδευση των γυναικών να είναι λιτή και σύμφωνη με τον προορισμό τους ; Ή έπρεπε να είναι πλήρης, όμοια με αυτή που λάμβαναν οι άνδρες; Η Σαπφώ Λεοντιάς έρχεται να υποστηρίξει πως η γυναίκα πρέπει να μορφώνεται όπως και ο άνδρας.Ενώ ουσιαστικά χρησιμοποίησε το ίδιο ιδεολογικό πλαίσιο που βασίστηκε στη φύση της γυναίκας και στη λειτουργία της ως μητέρας-συζύγου, εντούτοις πάλεψε για τη διεκδίκηση καλύτερων εκπαιδευτικών ευκαιριών για το γυναικείο φύλο. Οι διαφορές, αν και τις αναγνωρίζει, δεν πρέπει να γίνονται εμφανείς στην εκπαίδευση. Και ακριβώς επειδή οι ρόλοι της γυναίκας είναι σημαντικοί, προαπαιτείται η υψηλή μόρφωσή της.