Καταληψία, μουσική, χορός και θεραπεία: το παράδειγμα των Αναστενάρηδων - Μπιτζαράκη, Αγγελική (2015)
Το έθιμο των αναστενάρηδων τελείται με σκοπό την θεραπεία των συμμετεχόντων.Σ' αυτό το τελετουργικό, κύρια θεραπευτική διαδικασία αποτελεί το φαινόμενο της κατοχής των αναστενάρηδων από τον Άγιο Κωνσταντίνο.Το φαινόμενο της καταληψίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την μουσική και τον χορό, παράγοντες καθοριστικής σημασίας για την θεραπεία των συμμετεχόντων.Οι δύο αυτές τέχνες λειτουργούν ως αναγνωριστικά σημάδια εξασφαλίζοντας στους συμμετέχοντες ένα πλαίσιο ασφάλειας και αποδοχής ώστε να μπορούν να εκφραστούν και να αποδεχτούν την ένωση τους με τον Άγιο Κωνσταντίνο,και κατά συνέπεια τον ίδιο τους τον εαυτό και την κοινότητα στην οποία ζουν.Ο θεραπευτικός χαρακτήρας του εθίμου των αναστενάρηδων συνίσταται σε έναν επαναπροσανατολισμό του συμμετέχοντος από μια αρνητική σε μια θετική κατάσταση.Ο Α. Κωνσταντίνος, οι Τέχνες και το τελετουργικό πλαίσιο αποτελούν τους βασικούς παράγοντες μέσω των οποίων αποκαθίσταται, έστω και παροδικά, η αρμονία.