Έμφυλες σχέσεις και εργασιακός χώρος: το παράδειγμα μιας επαρχιακής εφημερίδας - Πανουσοπούλου, Μαρία (2015)
Η παρούσα μελέτη ασχολείται με τις έμφυλες σχέσεις. Αντλώντας από ανθρωπολογικές προσεγγίσεις του φύλου και της εργασίας ενδιαφέρομαι για τις έμφυλες σχέσεις στον εργασιακό χώρο μιας επαρχιακής εφημερίδας όπου και πραγματοποίησα επιτόπια έρευνα. Η εργασία μου αρθρώνεται στα εξής κεφάλαια: Ι) σε ένα θεωρητικό κεφάλαιο όπου αναφέρεται η μετάβαση από την ανθρωπολογία των γυναικών στην ανθρωπολογία του φύλου, η ανάδυση της έννοιας του φύλου ως αναλυτική κατηγορία ενώ τέλος ασχολούμαι με σύγχρονες εθνογραφικές μελέτες που αφορούν στη γυναικεία εργασία, ΙΙ) στο κεφάλαιο της μεθοδολογίας όπου αναφέρομαι στην ερευνά μου σε μια εφημερίδα της Καλαμάτας, ΙΙΙ) IV) και V) στα κεφάλαια με τους αντίστοιχους τίτλους «Ισόγειο»., «Πρώτος» και «Δεύτερος» όπου παραθέτω την περιγραφή του χώρου και αναφέρομαι στην εκεί παρουσία μου με αναφορά στους εργαζόμενους και τέλος στα κεφάλαια VI), VII) με τους αντίστοιχους τίτλους «Άτιμα τακούνια» και «Μετά την εργασία», αναφέρομαι στην εργασία των γυναικών και των ανδρών και στα στοιχεία εκείνα που εμφυλοποιούν τη δράση τους και προσδιορίζουν, απορρίπτουν ή τονίζουν διακρίσεις και περιορισμούς στις επαγγελματικές και κοινωνικές τους σχέσεις.