Άμβλωση, λόγοι και σιωπές: παραδείγματα από την ελληνική κοινωνία. - Γεωργιάδου, Βασιλική (2015)
Η έρευνα που παρουσιάζω στο κείμενο αυτό και η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έχει σαν θέμα τις αμβλώσεις που δεν γίνονται για θεραπευτικούς λόγους, αλλά λόγω ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στις μικρές κυρίως ηλικίες. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο λόγω νεαρών γυναικών, ηλικίας 22-25 ετών, οι οποίες είτε έχουν βιώσει την εμπειρία της άμβλωσης, είτε την αντιμετωπίζουν ως μία ενδεχόμενη πιθανότητα με δεδομένη την ενεργό σεξουαλική τους ζωή. Παράλληλα, με την καταγραφή και ανάλυση των εμπειριών των ιδίων των γυναικών, γίνονται εκτεταμένες αναφορές στον επίσημο λόγο, έτσι όπως ο τελευταίος εκφράζεται μέσα από την κρατική νομοθεσία, τις απόψεις της Ελληνικής Χριστιανικής Εκκλησίας, αλλά και τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τέλος, το πλαίσιο στο οποίο εγγράφονται τόσο ο λόγος των ίδιων των γυναικών, όσο και ο λόγος των επίσημων φορέων, είναι το πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας η οποία αποδίδει συγκεκριμένα νοήματα, αξίες και σημασίες στην εγκυμοσύνη, τη μητρότητα και την άμβλωση. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας αναφέρονται οι ανθρωπολογικές προσεγγίσεις των γυναικείων ρόλων και ταυτοτήτων έτσι όπως αυτές καταγράφηκαν από πλευράς ελληνικής εθνογραφίας τα τελευταία 40 περίπου χρόνια. Παράλληλα, γίνεται συνοπτική αναφορά σε ανθρωπολογικές προσεγγίσεις που αφορούν το γυναικείο σώμα και τον ρόλο της γυναίκας στην αναπαραγωγή. Στο κεφάλαιο της μεθοδολογίας αναφέρονται ο τρόπος και οι συνθήκες διεξαγωγής της έρευνας, τα κύρια ερωτήματα της εργασίας, τα άτομα τα οποία συμμετείχαν. Γίνεται, επίσης, περιγραφή του χώρου της έρευνας, αναφορά στις μεθόδους επεξεργασίας του υλικού και σύνδεση του ερευνητικού πεδίου με την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Στη συνέχεια, επιχειρείται μια μικρή ιστορική αναδρομή αναφορικά με το θέμα των αμβλώσεων στον Ελλαδικό χώρο, για να οδηγηθώ στο συμπέρασμα ότι τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, εμφανίστηκαν διάφορες νέες παράμετροι, οι οποίες επηρέασαν ή/και συνεχίζουν να επηρεάζουν τις αντιλήψεις και τον τρόπο που τελικά, δρουν και λειτουργούν τα μέλη της κοινωνικής κοινωνίας. Έτσι, στο τελευταίο κεφάλαιο φτάνω στο σήμερα, και σε μια ανθρωπολογική προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι νεαρές γυναίκες σκέφτονται, δρουν, βιώνουν, δικαιολογούν και ερμηνεύουν τις απόψεις και τις επιλογές τους σχετικά με το θέμα των αμβλώσεων.