Η χρήση των κοινωνικών ιστοριών ως μέσο για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος - Τζάβλα, Δέσποινα (2015)
Ο αυτισμός και οι συναφείς διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, εντάσσονται στις σοβαρές νευροαναπτυξιακές διαταραχές, που διαρκούν δια βίου. Τα άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και ιδιαίτερα τα άτομα με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και με σύνδρομο Asperger, παρουσιάζουν σημαντικά ελλείμματα στην κοινωνική συμπεριφορά. Ήδη από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους, τα άτομα αυτά, εμφανίζουν σοβαρές ανεπάρκειες στην κοινωνική τους εξέλιξη. Η κοινωνική διάσταση της ανάπτυξης θεωρείται ιδιαίτερα σπουδαία, για το λόγο αυτό, η προοπτική μιας επιτυχημένης ένταξης των ατόμων αυτών, ως ενήλικες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παροχή της κατάλληλης υποστήριξης. Η χρήση αποτελεσματικών στρατηγικών και παρεμβάσεων, λειτουργούν ως εφαλτήριο και συμβάλλουν αποτελεσματικά, ώστε να δύνανται τα άτομα που διαγιγνώσκονται εντός του αυτιστικού φάσματος, να ανταποκριθούν σε ποικίλες καταστάσεις της καθημερινής τους ζωής. Οι Κοινωνικές Ιστορίες, αποτελούν ένα κοινωνικό εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιεί από εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και γονείς. Οι Κοινωνικές Ιστορίες, περιγράφουν και αποσαφηνίζουν μια κοινωνική κατάσταση και λειτουργούν ενισχύοντας τον τομέα των κοινωνικών δεξιοτήτων, στον οποίο εντάσσονται τα σημαντικότερα ίσως ελλείμματα των ατόμων που εντάσσονται στο αυτιστικό φάσμα. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, το αντικείμενο της έρευνας, επικεντρώνεται στη μελέτη της προσέγγισης των Κοινωνικών Ιστοριών, ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, σε παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Το δείγμα που συμμετείχε στην έρευνα που διεξάχθηκε, αποτελείται από παιδιά διαγνωσμένα εντός του αυτιστικού φάσματος. Στα παιδιά αυτά εφαρμόστηκε με την ίδια συχνότητα, η παρέμβαση των Κοινωνικών Ιστοριών και ελέγχθηκε ο βαθμός τροποποίησης της μη επιθυμητής συμπεριφοράς και ο βαθμός ενίσχυσης της κοινωνικής δεξιότητας που περιγράφηκε και παρουσιάστηκε με τη χρήση μιας Κοινωνικής Ιστορίας.