Οι γνώσεις των εκπαιδευτικών για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητα - Κουκούλη, Ααπασία - Αναστασία (2015)
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι μια από τις πιο συχνά αναφερόμενες αναπτυξιακές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διαπίστωση των γνώσεων των εκπαιδευτικών γύρω από θέματα που αφορούν στη ΔΕΠ-Υ. Στην έρευνα συμμετείχαν 36 εκπαιδευτικοί από 13 σχολεία (7 νηπιαγωγεία, 6 δημοτικά) της Ρόδου. Το ποσοστό σωστών απαντήσεων των εκπαιδευτικών στο ερωτηματολόγιο γενικών γνώσεων των Mc Nicolas & Santosh ήταν 52,46% ενώ στο ερωτηματολόγιο για τη παιδαγωγική αντιμετώπιση το μέσο ποσοστό των σωστών απαντήσεων ήταν 71%. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι συμμετέχοντες στην παρούσα έρευνα εκπαιδευτικοί φαίνεται να είναι περισσότερο ενήμεροι σχετικά με τη Συμπτωματολογία και τον Ορισμό της ΔΕΠ-Υ και λιγότερο ενημερωμένοι για τα Αίτια και την Αντιμετώπισή της (στο ερωτηματολόγιο γενικών γνώσεων, ενώ στο ερωτηματολόγιο για τη παιδαγωγική αντιμετώπιση, όπως αναφέραμε και παραπάνω, το επίπεδο των γνώσεων των εκπαιδευτικών ήταν αρκετά καλό). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι γνώσεις των εκπαιδευτικών δεν βρέθηκε να επηρεάζονται από τη προηγούμενη διδακτική τους εμπειρία με μαθητές που έχουν ΔΕΠ-Υ. Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν την ανάγκη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, κυρίως στους τομείς της Αιτιολογίας και της Παρέμβασης που αφορούν στη συγκεκριμένη διαταραχή.