Περιβαλλοντική εκπαίδευση και θαλάσσιο περιβάλλον: υγρότοποι των νησιών του Αιγαίου - Κοντοζήση, Ιωάννα (2015)
Στην εργασία αυτή προτείνεται ένα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το για το υγροτοπικό σύστημα των αλυκών της Καλλονής, “Η Αλυκή μας”. Το εκπαιδευτικό υλικό που σχεδιάζεται και παρουσιάζεται εδώ, αφορά σε μαθητές των τελευταίων τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή μαθητές ηλικίας 10 – 12 ετών. Απώτερος στόχος του προγράμματος, και κατ’ επέκταση και της παρούσας εργασίας, είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών, μέσω της ανάδειξης της ιδιαιτερότητας του υγροτοπικού συστήματος των αλυκών της Καλλονής. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσα από τις προτεινόμενες δραστηριότητες, οι περισσότερες από τις οποίες δημιουργήθηκαν και πραγματοποιούνται με τη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας. Το πρόγραμμα βασίζεται στη μέθοδο project, ενώ για τη σχεδίασή τους χρησιμοποιήθηκε ως βασικό εργαλείο “Η Αρτιότητα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση – Οδηγίες Μάθησης” (Excellence in Environmental Education – Guidelines for Learning), έτσι όπως προτάθηκε από την North American Association for Environmental Education (N.A.A.E.E.). Πρέπει να διευκρινιστεί στο σημείο αυτό πως “Η Αρτιότητα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση – Οδηγίες Μάθησης” δεν αποτελεί πρόγραμμα, αλλά προτείνει κάποια εννοιολογικά πλαίσια τα οποία ο εκπαιδευτικός μπορεί να προσαρμόσει στο πρόγραμμά του, ανάλογα με το ηλικιακό επίπεδο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ομάδας του.