Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην προσχολική εκπαίδευση - Παυλίδου, Ζωή (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διαπραγματεύεται την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην Προσχολική Εκπαίδευση, χωρισμένη σε δυο μέρη, το θεωρητικό και το ερευνητικό. Αρχικά στο θεωρητικό πλαίσιο γίνεται εννοιολογική διασάφηση των όρων: αξιολόγηση – εκπαιδευτική αξιολόγηση, εκπαιδευτικά προγράμματα, αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και η θέση της αξιολόγησης σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης. Στην συνεχεία αναφερόμαστε στους τύπους, στα μοντέλα αξιολόγησης, μέσα από μια ανάλυση έξι μοντέλων, αλλά και στις μορφές της αξιολόγησης. Έπειτα σειρά έχει η μεθοδολογία της αξιολόγησης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της, τους σκοπούς και τους στόχους, τα κριτήρια, τους φορείς, την διαδικασία, όπως επίσης και την μεθοδολογία που ακολουθείτε για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το θεωρητικό μέρος, τελειώνει με κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στην προσχολική εκπαίδευση και την αξιολόγηση τους.Ως αναφορά το ερευνητικό μέρος της εργασίας αυτό περιέχει την μεθοδολογία της έρευνας παρουσιάζοντας την πρωτοτυπία, τους σκοπούς και τους στόχους της έρευνας, το μέσο συλλογής των αποτελεσμάτων, το δείγμα που συμμετείχε, όπως και την διαδικασία λήψης του μέσου συλλογής δεδομένων (Συνέντευξη).Τέλος, παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, κάποια συμπεράσματα, τεκμηριώνοντας τις πηγές που έχουμε χρησιμοποιήσει για τη συγγραφή της εργασίας μέσα από την βιβλιογραφία.