Γυναικείες πολιτικές του πόνου και του πένθους στις καλυμνιώτικες οικογένειες των σφουγγαράδων - Κότορος, Ιωάννης - Γεώργιος (2015)
Στην παρούσα εργασία αρχικά γίνεται λόγος για την ιστορική παρουσίαση της Καλύμνου. Στη συνέχεια παραθέττονται πληροφορίες σχετικά με τους καλύμνιους σφουγγαράδες, τον τρόπο με τον οποίο δούλευαν, τα συστήματα αλιείας που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς από αυτούς, τα αίτια του μεγάλου αριθμού θανάτων των σφουγγαράδων την ώρα της δουλειάς. Έπειτα γίνεται αναφορά στην παρουσία των γυναικών στην κοινωνία της Καλύμνου, την θέση που κατείχαν μέσα σε αυτή, τις ευθύνες που αναλάμβαναν καθημερινά αυτές καθώς επίσης και στην αλλαγή των ευθυνών τους τη στιγμή της απουσίας των συζυγών τους όταν εκείνοι ήταν μακριά από το νησί όπου και δούλευαν, ψαρεύοντας σφουγγάρια για να μπορέσουν να βγάλουν τα προς το ζην. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο θάνατο των σφουγγαράδων, και τη διαχείριση του πόνου και του πένθους από την πλευρά των γυναικών-συζυγών, οι οποίες έχαναν το σύζυγο τους και το πώς άλλαζε η θέση τους μέσα στην οικογένεια αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Τέλος παραθέτονται (στο παράρτημα ) στίχοι από καλύμνικα μοιρολόγια, μαζί με μια συνέντευξη την οποία πήρα από μια κυρία ή οποία έχει ζήσει τα χρόνια εκείνα και μου κατέθεσε τα βιώματα της τα οποία αναφέρονται σε αυτήν (τη συνέντευξη)