Λεκτικές και μη λεκτικές συμπεριφορές νηπιαγωγών στην τάξη, οι οποίες αποθαρρύνουν τη συμμετοχή και την εκφραστικότητα των νηπίων - Γιώτα, Μαρία (2015)
Η παρούσα εργασία αφορά ορισμένες από τις πρακτικές και τεχνικές τις οποίες χρησιμοποιούν οι νηπιαγωγοί με στόχο την επίτευξη επικοινωνίας με τους μαθητές. Κάποιες από αυτές αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι λειτουργούν αρνητικά ως προς την εκφραστικότητα και τη συμμετοχικότητα των νηπίων στη σχολική τάξη, καθώς αποθαρρύνουν τέτοιες συμπεριφορές και δημιουργούν προβλήματα κατά τη διαδικασία επικοινωνίας νηπιαγωγού και μαθητή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση ορισμένων μηχανισμών άμυνας εκ μέρους των παιδιών όπως είναι η άρνηση, η απώθηση, η εξιδανίκευση και άλλοι. Επιδίωξη, λοιπόν, της παρούσης εργασίας είναι να καταδείξει τη σημασία αυτών των τεχνικών και τη ζωτικότητα που έχει μια ορθή και καίρια παρέμβαση και αντιμετώπιση εκ μέρους του/της νηπιαγωγού όσο αφορά τα νήπια και την προσέγγισή τους.