Παραδοσιακές και σύγχρονες μορφές του Κοντορεβιθούλη - Βουρεξάκη, Ελένη - Στυλιανός (2015)
Το παραμύθι, φαινόμενο κοινωνικό, όπως είναι γνωστό, δημιουργήθηκε μέσα σε συγκεκριμένες κοινωνίες, από συγκεκριμένους ανθρώπους κι εξυπηρέτησε συγκεκριμένους κάθε φορά σκοπούς. Συνεπώς για να μελετηθεί σωστά είναι αναγκαίο να τοποθετηθεί μέσα στις συντεταγμένες του, που κατά κανόνα είναι: τα άτομα ή οι κοινωνικές ομάδες που το δημιούργησαν, η θέση τους μέσα στην κοινωνία, οι σκοποί που επιδίωκαν, ο γεωγραφικός χώρος και η ιστορική στιγμή που τα παραμύθια δημιουργήθηκαν, οι αντιλήψεις και τα έθιμα της κοινωνίας, τα αισθητικά και καλλιτεχνικά κριτήρια των δημιουργών τους καθώς και οι συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας που υπήρχαν κατά τη δημιουργία των παραμυθιών. Τα παραμύθια που μελετάμε είναι λαϊκά, λογοτεχνικά και σύγχρονα. Μας απασχολούν θέματα της προέλευσής του, ιστορικά, αλλά και της σημερινής σημασίας και λειτουργίας του από κοινωνική και ψυχοπαιδαγωγική άποψη. Οι ιστορίες του Κοντορεβιθούλη που έχω βρει είναι συνολικώς δεκατρείς (13) από τις οποίες αναλύονται οι 11, στο Β΄ μέρος της εργασίας που είναι περισσότερο πρακτικό εν συγκρίσει με το Α΄ μέρος, το οποίο όντας θεωρητικό παρέχει το απαραίτητο ιστορικό, θεωρητικό πλαίσιο και υπόβαθρο για τη μελέτη του παραμυθιού.