Τα όργανα λαϊκής συμμετοχής στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - Μεγαλογιάννη, Θεοδώρα; Σπανουδάκη, Ελένη (2015)
Στόχος της εργασίας είναι να διερευνηθεί ο ρόλος των Οργάνων Λαϊκής συμμετοχής στην εκπαίδευση και οι διάφοροι παράμετροι που επηρεάζουν τη διοίκηση των σχολικών μονάδων. Επιπλέον, να μελετηθούν εμπειρικά οι απόψεις του Συλλόγου Γονέων σχετικά με θέματα που αφορούν τη λειτουργία του και τη σχέση του με άλλα όργανα και φορείς. Επίσης η εργασία αυτή στοχεύει στο να διερευνήσει τι ισχύει σήμερα στην εκπαίδευση όσον αφορά τη λειτουργία του σχολικού συμβουλίου. Η παρούσα έρευνα διακρίνεται σε δύο επιμέρους φάσεις, την βιβλιογραφική και την εμπειρική. Το πρώτο μέρος είναι θεωρητικό και περιλαμβάνει πέντε κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στο εκπαιδευτικό σύστημα γενικά, στη δομή και τη λειτουργία του. Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στην διοίκηση και την ηγεσία γενικά αλλά και ειδικά στο εκπαιδευτικό σύστημα, στη σχέση μεταξύ των δύο, στις τάσεις της διοίκησης στην εκπαίδευση καθώς και στα μοντέλα ηγεσίας και διοίκησης. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο ρόλος του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου στη διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων. Παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά και οι δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας αποτελεσματικός διευθυντής, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε ζητήματα οργάνωσης, προγραμματισμού και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου. Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται σε βάθος τα Όργανα Λαϊκής Συμμετοχής στην Εκπαίδευση. Όσον αφορά την εμπειρική έρευνα, περιλαμβάνει ενότητες που αναφέρονται στο πεδίο και στη θεματολογία της έρευνας (ποσοτική, ποιοτική), στην μέθοδο και στο δείγμα που επιλέχθηκε, στις αδυναμίες της και την παρουσίαση και ανάλυση των ευρημάτων της. Ολοκληρώνεται με την παράθεση των συμπερασμάτων καθώς και τη διατύπωση προτάσεων για περαιτέρω έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.