Συστημική παιδαγωγική - Ανδριώτη, Μαριάννα (2015)
Η παρούσα εργασία μελετά τη Συστημική Θεωρία βιβλιογραφικά και έχει σκοπό να διερευνήσει την εφαρμογή της στην Παιδαγωγική επιστήμη. Στο πρώτο κεφάλαιο πραγματοποιείται μια εκτενής ανασκόπηση των κυριότερων θεωρητικών κατευθύνσεων της Παιδαγωγικής. Στο δεύτερο κεφάλαιο, επιχειρείται μια εκτενής παρουσίαση της Συστημικής παιδαγωγικής, σύμφωνα με τις εξής κατηγορίες ανάλυσης α)τη θεωρία της κοινωνίας, β)την ανθρωπολογία, γ)την προσέγγιση της γνώσης, δ)τη θεωρία του σχολείου, ε) τη διδασκαλία και στ) τη σχολική οργάνωση και διοίκηση. Στο τελευταίο κεφάλαιο , γίνεται παρουσίαση ομοιοτήτων και διαφορών των Παιδαγωγικών θεωρητικών κατευθύνσεων σε σχέση με τη Συστημική θεωρία. Η πτυχιακή ολοκληρώνεται με τη σύγκριση ανάμεσα στη θεσμοθετημένη σχολική διάρθρωση και τη συστημική οργάνωση και με την κριτική αποτίμηση της Συστημικής Παιδαγωγικής σύμφωνα με προσωπικά συμπεράσματα.