Εκτίμηση της σχετικής συνεισφοράς των πηγών ρύπανσης κατά μήκος του ποταμού Τσικνιά: εφαρμογή μοντέλου λεκάνης απορροής - Παυλοπούλου, Αγγελική (2015)
Στόχος της εργασίας είναι η διερεύνηση των φυσικών και ανθρωπογενών επιδράσεων στα ποτάμια οικοσυστήματα και συγκεκριμένα στον ποταμό Τσικνιά, ο οποίος εκρέει στον κόλπο Καλλονής της Λέσβου. Ο λόγος που επιλέχθηκε είναι γιατί θεωρείται ο πιο σημαντικός της περιοχής αυτής, λόγω του μήκους του και της παροχής του, αλλά και γιατί δέχεται ανθρωπογενείς πιέσεις κατά μήκος του. Από τα δείγματα που ελήφθησαν από το οικοσύστημα αυτό, οι φυσικοχημικές παράμετροι που προσδιορίστηκαν είναι η θερμοκρασία, το pH, το διαλυμένο οξυγόνο, η χλωροφύλλη και οι συγκεντρώσεις των θρεπτικών αλάτων. Με τη βοήθεια του λογισμικού ArcGIS έγινε χαρτογράφηση της περιοχής μελέτης και διαχωρισμός της σε τρεις υπολεκάνες (πηγής, ενδιάμεσου σημείου και εκβολής) ώστε με τη βοήθεια του μοντέλου της επιφανειακής απορροής (Curve Number Equation) να γίνει εκτίμηση της σχετικής συνεισφοράς των πηγών ρύπανσης κατά μήκος του ποταμού. Τα αποτελέσματα των φυσικοχημικών παραμέτρων έδειξαν ότι ο ποταμός Τσικνιάς είναι ο πιο επιβαρυμένος ποταμός σε σύγκριση με τα άλλα δύο σημαντικά ποτάμια (Ποταμιά και Βούβαρη) που εκρέουν στο κόλπο Καλλονής. Τα αποτελέσματα του μοντέλου ήταν σε καλή συμφωνία με τα δεδομένα πεδίου και συγκεκριμένα από την σχετική σύγκριση φαίνεται ότι το μοντέλο εκτίμησε ικανοποιητικά και την χρονική και την χωρική μεταβολή των συγκεντρώσεων θρεπτικών αλάτων που καταλήγουν στον αποδέκτη. Επίσης τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μοντέλου έδειξαν ότι η μεγαλύτερη συνεισφορά ρύπων προέρχεται κυρίως από άλλες πηγές, οι οποίες είναι οι κτηνοτροφικές μονάδες, οι μονάδες επεξεργασίας ελαιοκάρπου και τα αστικά λύματα. Από τις παραπάνω πηγές η κύρια πηγή συνεισφοράς αζώτου και φωσφόρου είναι οι κτηνοτροφικές μονάδες.