Εφαρμογές του GIS στις επιστήμες της βιολογίας : η θαλάσσια βιοποικιλότητα της Λέσβου. - Πουρσανίδης, Δημήτριος - Νικόλαος (2015)
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες από το σύνολο των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχει πραγματοποιηθεί πληθώρα μελετών που αφορούν το περιβάλλον από διάφορες πλευρές / διαστάσεις (φυσικά, χημικά, βιολογικά, περιβαλλοντολογικά). Τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, πέρα από την περάτωση της μελέτης, τη συγγραφή αυτής και τη δημοσίευση μέρους των αποτελεσμάτων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά – συνέδρια, τα αποτελέσματα των μελετών αυτών καταλήγουν σε ράφια βιβλιοθηκών - αρχείων και δεν γίνονται εύκολα γνωστά σε ερευνητές, μελετητές αλλά και στον απλό άνθρωπο που θέλει να μάθει. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας βάσης δεδομένων που θα αφορά βιολογικά δεδομένα θαλάσσιου περιβάλλοντος (χλωρίδα – πανίδα) σε περιβάλλον γεωγραφικό (GIS, Geodatabase) με τεχνικές αντικειμενοστραφούς σχεδίασης (UML, Unified Modeling Language), όπου εκτός από την περιγραφική πληροφορία θα αποθηκεύεται και η χωρική πληροφορία. Έτσι, με την βοήθεια της γεωγραφικής βάσης θα μπορούμε να αποθηκεύουμε τα δεδομένα αυτά, να γίνουν προσβάσιμα στον απλό άνθρωπο, στους ερευνητές και σε όλους τους ενδιαφερόμενους και να οπτικοποιουμε τα δεδομένα των μελετών με απώτερο σκοπό να γίνεται κατανοητή η απάντηση στο εξής ερώτημα: Που ζει τι ?