Ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης η περίπτωση του φαληρικού όρμου έως τον όρμο Βουλιαγμένης: συγκρούσεις συμφερόντων και αναγκαίες πολιτικές στις παράκτιες πόλεις - Αραχωβίτης, Παναγιώτης (2015)
Η παράκτια ζώνη αποτελεί ένα υπερευαίσθητο, σύνθετο και πολύπλοκο σύστημα, πάνω στο οποίο συγκεντρώνονται αναρίθμητες δραστηριότητες με άμεση συνέπεια να δέχεται ενδελεχείς και βαρύτατες πιέσεις. έτσι, κρίνεται απαραίτητος ο ορθολογικός, ολοκληρωμένος και στρατηγικός σχεδιασμός της ανάπτυξης αλλά και διατήρησης των χαρακτηριστικών της παράκτιας ζώνης. στην εισαγωγή, αναλύονται ορισμένες βασικές έννοιες με σκοπό την ευκολότερη ανάγνωση του συγγράμματος από τον αναγνώστη, ενώ στο κεφάλαιο 1 επιχειρείται η παρουσίαση και οριοθέτηση της περιοχής μελέτης. στο κεφάλαιο 2, παρουσιάζονται αναλυτικά οι δραστηριότητες της συγκεκριμένης παράκτιας ζώνης, παράλληλα με την καταγραφή των βασικών υποδομών. το κεφάλαιο 3, περιέχει όλη τη σχετική νομοθεσία που αφορά την ομαλή λειτουργία της καθώς και την ευρωπαϊκή πολιτική της πράσινης βίβλου, σε συνδυασμό με τις διεθνείς συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ και αφορούν τα κοινοτικά ύδατα. στο κεφάλαιο 4, περιγράφονται τα ερευνητικά προγράμματα (ευρωπαϊκής εμβέλειας) για την παράκτια ζώνη, ενώ το κεφάλαιο 5, καλύπτει όλο το φάσμα των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων από την χρήση της παράκτιας ζώνης. το κεφάλαιο 6, επιδιώκει την θεωρητική καταγραφή των μοντέλων και των εργαλείων που απαιτούνται για την σωστή διαχείριση και χρήση της περιοχής μελέτης. η πτυχιακή εργασία ολοκληρώνεται με το κεφάλαιο 7, στο οποίο καταγράφονται τα συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις της έρευνας που διενεργήθηκε αλλά και οι προτάσεις για μια υγιή και βιώσιμη παράκτια ζώνη.