Προέλευση κοπρανώδους μόλυνσης και ποσοτική ανάλυση συγκεντρώσεων κοπρανωδών στρεπτόκοκκων και εντερόκοκκων σε νερά χειμάρρων ευρύτερης περιοχής Μυτιλήνης - Χατζησταματίου, Μενέλαος (2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνήθηκε η προέλευση της κοπρανώδης μόλυνσης και η ποσοτική ανάλυση των συγκεντρώσεων των κοπρανωδών στρεπτοκόκκων και εντεροκόκκων, σε έξι χείμαρρους στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης. Μελετήθηκα οι χείμαρροι στις περιοχές Νησέλια, Μόρια, Ακλείδι, Βαρειά (Λόριετ), Β. αεροδρομίου και Ν. αεροδρομίου από τις 10 Μαρτίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου του 2005. Για την διερεύνηση της προέλευσης της κοπρανώδης μόλυνσης, χρησιμοποιήθηκε ο λόγος των συγκεντρώσεων των κοπρανωδών στρεπτοκόκκων προς την συγκέντρωση των κοπρανωδών κολοβακτηριδίων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κοπρανώδης μόλυνση προερχόταν κυρίως από τον πεπτικό σωλήνα θερμόαιμων ζώων και λιγότερο από τον πεπτικό σωλήνα του ανθρώπου. Πηγές μόλυνσης ήταν οι κτηνοτροφικές δραστηριότητες και τα αστικά λύματα. Οι συγκεντρώσεις των πληθυσμών των κοπρανωδών στρεπτοκόκκων και εντεροκόκκων παρουσίασαν μεγάλο εύρος τιμών, η σύσταση του πληθυσμού τους δεν ήταν σταθερή και δεν επηρρεάστηκε από τα αβιοτικά στοιχεία (θερμοκρασία νερού, pH).