Εκτίμηση της σημασίας της οργανικής ύλης στον ανταγωνισμό μεταξύ φυτοπλαγκτονικών ειδών - Ευρυγένη, Ελένη (2015)
Στη σύνθεση των φυτοπλαγκτονικών κοινωνιών, σημαντικό ρόλο παίζουν οι διακυμάνσεις των φυτοπλαγκτονικών ειδών, γι’ αυτό το λόγο αποτελούν αντικείμενο μελέτης στα υδάτινα οικοσυστήματα. Στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φυτοπλαγκτονικών ειδών, εκτός από τους φυσικούς και τους χημικούς παράγοντες του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εξωκυτταρικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα ανταγωνιζόμενα είδη, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των φυτοπλαγκτονικών κοινωνιών. Στην παρούσα διπλωματική, αρχικά μελετήθηκαν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φυτοπλαγκτονικών ειδών του δινομαστιγωτού Tetraselmis sp. και του διατόμου Skeletonema costatum σε μικτές καλλιέργειες. Δοκιμάστηκε επίσης η επίδραση διηθήματος από καλλιέργεια του δινομαστιγωτού Tetraselmis sp. και εκτιμήθηκε ο πιθανός ρόλος των οργανικών απεκκρίσεων στην ανάπτυξη του διατόμου Skeletonema costatum. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης και την βιβλιογραφική πληροφορία, αξιολογείται ο ρόλος της οργανικής ύλης στην ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού.