Μελέτη της σταθερότητας της συγκέντρωσης του φαινανθρενίου σε αντιδραστήρες πειραμάτων μετά τη συνδυαστική χρήση αποστείρωσης και νατραζιδίου. - Τουραπή, Χριστιάνα (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία μελετάει τη ρόφηση πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, με κύριο αντιπρόσωπο το φαινανθρένιο, και τη βιοαποδόμηση του από μικροοργανισμούς. Ρόφηση ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ιόντα ή μόρια μιας ουσίας που είναι διαλυμένη στο νερό συγκεντρώνονται στην επιφάνεια ή το εσωτερικό των σωματιδίων. Η ρόφηση, είναι μια από τις πιο κρίσιμες διεργασίες που επηρεάζουν την περιβαλλοντική εξέλιξη και μεταφορά των υδρόφοβων οργανικών ρύπων (HOCs) στα υδατικά συστήματα. Επίσης, παρουσιάζουν ένα από τα πιο προκλητικά περιβαλλοντικά προβλήματα στην βιοθεράπευση ρυπασμένων εδαφών και ιζημάτων. Η βιοαποδόμηση θεωρείται η κύρια διαδικασία απορρύπανσης εδαφών από οργανικές ενώσεις, και κυρίως των PAHs λόγω της τοξικότητας τους και της καρκινογενετικής προδιάθεσης τους. Η πτυχιακή εργασία περιλαμβάνει τόσο πειραματικά όσο και βιβλιογραφικά δεδομένα αναφορικά με τη ρόφηση του φαινανθρενίου. Το φαινανθρένιο επιλέγηκε λόγω της ευρείας χρήσης του ως αντιπρόσωπος των PAHs για τη μελέτη της κινητικής της ρόφησης. Το πειραματικό μέρος της πτυχιακής εργασίας διήρκησε 95 μέρες, από 28/10/06 μέχρι 30/1/07 και αποτελείται από σειρά αποστειρωμένων αντιδραστήρων με στερεή και υγρή φάση παρουσία και απουσία νατραζιδίου, και μικροβιολογικό έλεγχο των αντιδραστήρων αυτών. Βρέθηκε ένα εύρος βιβλιογραφικών μελετών για τη ρόφηση του φαινανθρενίου, και παρατίθενται τα σημαντικότερα στοιχεία για τη βέλτιστη ανάλυση και επεξήγηση των αποτελεσμάτων που εξήχθησαν από τα πειραματικά δεδομένα. Επίσης, γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων αυτών από μοντέλο που συνδυάζει τη διασωματιδιακή διάχυση, τη μη γραμμική ρόφηση και την 1ης τάξης βιοαποδόμηση . Από την ανάλυση των πειραματικών δεδομένων από αποστειρωμένους αντιδραστήρες με νατραζίδιο, παρουσιάζεται σταθερότητα της συγκέντρωσης του φαινανθρενίου στο υδατικό διάλυμα των αντιδραστήρων. Η μικροβιολογία των αντιδραστήρων με νατραζίδιο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Βρέθηκε πλήθος μικροοργανισμών, από Gram θετικά βακτήρια μέχρι μύκητας, αλλά όχι σε μεγάλη αφθονία. Σε αποστειρωμένους αντιδραστήρες χωρίς νατραζίδιο η συγκέντρωση του φαινανθρενίου μειώνεται με το χρόνο, με αργό όμως σχετικά ρυθμό. Βρέθηκε ένα κυρίαρχο Gram αρνητικό βακτήριο σε μεγάλη αφθονία που βιοαποδομούσε το φαινανθρένιο με χαμηλούς ρυθμούς. Τα συμπεράσματα της πτυχιακής εργασίας από τα αποτελέσματα των πειραματικών δεδομένων, είναι ότι η αποστείρωση σαν συνδυαστική μέθοδος αναστολής της βιοαποδόμησης με την προσθήκη νατραζιδίου, οδηγεί σταθερότητα της συγκέντρωσης του φαινανθρενίου στο υδατικό διάλυμα των αντιδραστήρων μετά τη ρόφηση από το ίζημα.