Μικροβιακή ποιότητα επιφανειακών νερών συναρτήσει βροχόπτωσης και των χρήσεων γης - Τζανεδάκη, Αλεξάνδρα (2015)
Μόλυνση του νερού των χειμάρρων με κοπρανώδεις μικροοργανισμούς προκαλείται: α) μέσω απόθεσης μη επεξεργασμένων αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων β) μέσω των περιττωμάτων των θηλαστικών και των πουλιών και γ) μέσω της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας. Η βροχόπτωση αυξάνει τη ροή των ποταμοχειμάρρων, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η μεταφορά κάθε είδους ρύπου, κυρίως μέσω της απορροής. Μικροοργανισμοί και άλλα στοιχεία που βρίσκονται σε μακρινές αποστάσεις παρασύρονται και καταλήγουν στο υδάτινο περιβάλλον. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η συχνότητα απομόνωσης των τριών πιο κοινών βακτηριακών δεικτών μόλυνσης σε 5 χείμαρρους που εκβάλλουν σε παραθαλάσσιες περιοχές της ευρύτερη περιοχής της πόλης της Μυτιλήνης. Επίσης εκτιμήθηκε η επίπτωση των χρήσεων γης των περιοχών τις οποίες διασχίζουν οι χείμαρροι και των βροχοπτώσεων, στην συγκέντρωση των μικροοργανισμών κοπρανώδους προέλευσης του νερού των χειμάρρων. Τα κύρια αποτελέσματα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι: 1) Ο αριθμός των τεσσάρων μικροβιακών δεικτών αυξάνεται (έως και δύο τάξεις μεγέθους) σε νερά χειμάρρων που αποπλένουν περιοχές με κτηνοτροφική-γεωργική και μεικτή χρήση γης, όταν έχει σημειωθεί βροχόπτωση ύψους μεγαλύτερου των 10mm. 2) Αντίθετα, ο αριθμός των τεσσάρων μικροβιακών δεικτών μειώνεται σε νερά χείμαρρων που δέχονται οικιακά λύματα, όταν έχει σημειωθεί βροχόπτωση ύψους μεγαλύτερου των 10mm.