Επίδραση της δευτεροβάθμιας επεξεργασίας στα μικροβιολογικά και χημικά χαρακτηριστικά των αστικών λυμάτων - Φραγκούλη, Στέλλα (2015)
Ένα από τα σημαντικότερα πεδία έρευνας σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον, είναι αυτό των πηγών ρύπανσής του. Ειδικότερα, τα αστικά λύματα, που συνήθως καταλήγουν στις παράκτιες θαλάσσιες περιοχές, αποτελούν πολύ σημαντική πηγή ρύπανσής τους. Για το λόγο αυτό, καθίσταται αναγκαία η μελέτη της ικανοποιητικής επεξεργασίας των λυμάτων, πριν αυτά καταλήξουν στον αποδέκτη. Εάν δε, αναλογιστεί κανείς τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, από πιθανή επαφή του πληθυσμού με νερό μολυσμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς, το ζήτημα της σωστής επεξεργασίας λυμάτων αποκτά σημαντικές διαστάσεις. Η επίδραση των διάφορων σταδίων της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων στα χημικά και κυρίως τα μικροβιολογικά χαρακτηριστικά τους είναι και το αντικείμενο της πτυχιακής αυτής εργασίας. Στο θεωρητικό μέρος παρουσιάζονται κάποια θέματα, ως θεωρητικό υπόβαθρο για το πειραματικό μέρος και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Τα επιμέρους αυτά θέματα ακολουθούν τη «φυσική ροή»: Υγρά απόβλητα-Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων-παράμετροι ελέγχου της επεξεργασίας- πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από μολυσμένο αποδέκτη. Στο πειραματικό μέρος περιγράφονται αναλυτικά οι πειραματικές μέθοδοι, που ακολουθήθηκαν και αναλύονται στατιστικά τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Τέλος, ακολουθεί συζήτηση σχετικά με τα συμπεράσματα, που τελικά εξάγονται από το σύνολο της εργασίας.