Επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων στην θνησιμότητα κοπρανωδών κολοβακτηριοειδών στο θαλασσινό νερό - Αραβαντινός, Σπυρίδων (2015)
Η επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην επιβίωση των κοπρανωδών κολοβακτηριοειδών (FC) στο θαλάσσιο περιβάλλον αποτέλεσε τον κύριο στόχο της παρούσας έρευνας. Μέσω εργαστηριακής προσομοίωσης εξομοιώθηκαν οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στην Βόρεια Θάλασσα και στα νερά της Μεσογείου και μετρήθηκε η θνησιμότητα των FC . Πιο συγκεκριμένα ελέγχθηκε η θνησιμότητα φυσικού πληθυσμού κοπρανωδών κολοβακτηριοειδών (FC): i. Σε συνάρτηση με θερμοκρασία, αλατότητα, έκθεση σε φωτεινή ακτινοβολία ii. Σε σχέση με την παρουσία φυσικού πληθυσμού μικροοργανισμών του θαλάσσιου περιβάλλοντος Τα αποτελέσματα που προέκυψαν φανέρωσαν ότι τα FC επέζησαν από επτά μέχρι και δέκα ημέρες ενώ η θνησιμότητα τους δεν φάνηκε να διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ των συνθηκών της Βόρειας Θάλασσας και της Μεσογείου. Ωστόσο, η θνησιμότητα των κοπρανωδών κολοβακτηριοειδών διαφοροποιήθηκε σημαντικά από την χρήση διηθημένου νερού κατά την πειραματική διαδικασία μεταξύ των δυο περιοχών. Η πολυμεταβλητή ανάλυση του αριθμού των αποικιών των FC έδειξε ότι η διήθηση του νερού είχε σημαντικότερη επίπτωση στην επιβίωση των κοπρανωδών κολοβακτηριοειδών στις συνθήκες της Βόρειας Θάλασσας. Συμπέρασμα της εργασίας είναι ότι: i. Ο συνδυασμός των περιβαλλοντικών παραγόντων και συγκεκριμένα αυξημένη θερμοκρασία κατά 8.5 0C, αυξημένη αλατότητα κατά 7 ο/οο και μειωμένος χρόνος έκθεσης των δειγμάτων στην ηλιακή ακτινοβολία κατά 2 ώρες, δεν επηρέασε την θνησιμότητα των FC, των οποίων ο πληθυσμός μειώνεται σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα σε 7-9 ημέρες. ii.Η θνησιμότητα των FC επηρεάστηκε από την παρουσία φυσικού πληθυσμού μικροοργανισμών του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στις συνθήκες της Βόρειας Θάλασσας η απομάκρυνση του φυσικού πληθυσμού μικροοργανισμών του θαλάσσιου περιβάλλοντος παράτεινε την επιβίωση των FC στο θαλασσινό νερό κατά 2 ημέρες (από 6-7 σε 8-9 ημέρες). Στις συνθήκες της Μεσογείου η απομάκρυνση του φυσικού πληθυσμού μικροοργανισμών δεν επηρέασε την χρονική παραμονή των FC στο θαλασσινό νερό (8-9 ημέρες).