Διατροφικά πειράματα στο Siganus rivulatus - Μαυρουδή, Καλλιόπη (2015)
Τέσσερις ομάδες ψαριών του είδους Siganus rivulatus, αποτελούμενες από τρεις δεξαμενές (επαναλήψεις) η κάθε μία, σιτίστηκαν με τρία διαφορετικά σιτηρέσια ψαριών, με σκοπό την εύρεση της καταλληλότερης διατροφής ποιοτικά και ποσοτικά ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή ανάπτυξη καθώς το είδος αυτό θεωρείται ότι έχει δυνατότητες στην ιχθυοκαλλιέργεια. Η πρώτη ομάδα τρέφονταν αποκλειστικά με μαρούλι. Η 2η, η 3η και η 4η ομάδα τρέφονταν με ξηρή τροφή και σε ποσοστό σίτισης 1%, 3% και 5% επί της βιομάζας, ημερησίως, αντίστοιχα. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε το βάρος της ομάδας 3 ακολουθούμενη από την ομάδα 4, ενώ παρατηρήθηκε μείωση στο βάρος της ομάδας 1. Μεγαλύτερες τιμές βάρους συκωτιού, εντοσθίων και HSI είχε η ομάδα 3 (1,47 8,29 2,30), ακολουθούμενη από την ομάδα 4 (1,26 6,44 2,25), την ομάδα 2 (0,86 5,40 1,59) ενώ μικρότερες τιμές μετρήθηκαν για την ομάδα 1 (0,63 3,92 1,37).O δείκτης FCR έχει καλύτερη τιμή στην ομάδα 2 (13,8) και ακολουθεί η ομάδα 3 (19,1), ενώ οι ομάδες 1 και 4 πήραν αρνητική τιμή. Για τους δείκτες PER και SGR, υψηλότερη τιμή είχε η ομάδα 3 (0,12 0,43), ακολουθούσε η ομάδα 4 (0,04 .0,21) και τέλος η ομάδα 2 (0,03 0,04), ενώ η ομάδα 1 (-1,8 -0,33) είχε αρνητική τιμή. Στα ψάρια στα οποία δινόταν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής, το ποσοστό πρωτεϊνών στη σάρκα μειώθηκε, ενώ το ποσοστό λιπαρών αυξήθηκε. Όσον αφορά στο λόγο ω3/ω6, οι ομάδες 3 (17,80%) και 4 (20,10%) είχαν μεγαλύτερο ποσοστό ω3 λιπαρών οξέων, σε σχέση με τις ομάδες 1 (17,30%) και 2 (17,30%). Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, η τροφή που δόθηκε στα ψάρια δεν ήταν κατάλληλη για το συγκεκριμένο είδος, πιθανότατα γιατί είναι φυτοφάγο, αφού στην ομάδα 4 στην οποία δινόταν το μεγαλύτερο ποσοστό σίτισης, παρατηρήθηκε μικρότερη αύξηση στο σωματικό βάρος και μήκος από την ομάδα 3 και μάλιστα, μεταξύ των ομάδων 2 και 4 δεν υπήρξαν σημαντικές στατιστικές διαφορές.