Ανάλυση μεθοδολογιών ποσοτικοποίησης της συμβολής μη σημειακών πηγών στη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων - Ψαθάς, Μιχαήλ (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί μια προσπάθεια παρουσίασης και ανάλυσης μεθοδολογιών εκτίμησης και ποσοτικοποίησης της συμβολής των μη σημειακών πηγών ρύπανσης και ειδικότερα, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, της ποιμενικής κτηνοτροφίας και των λυμάτων από οικισμούς, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας των υδάτινων όγκων. Η κατανόηση της δυναμικής του χερσαίου τμήματος προέκυψε μέσα από τη συγκριτική μελέτη δύο προσεγγίσεων πάνω στο θέμα. Και οι δύο προσεγγίσεις αναγνωρίζουν πώς το πιο αποδοτικό μέσο για τη μελέτη των μη σημειακών πηγών ρύπανσης είναι η ανάπτυξη μοντέλων. Επίσης αναγνωρίζουν το μοναδικό ρόλο που παίζουν οι λεκάνες απορροής, καθώς έχει πλέον αναγνωριστεί ότι, οι όποιες προσεγγίσεις θα πρέπει να γίνονται σε επίπεδο λεκάνης απορροής, ώστε να είναι δυνατόν να αναπτυχθούν σενάρια βέλτιστης διαχείρισης. Σε μία σειρά από ποσοτικές προσεγγίσεις της μη σημειακής ρύπανσης, η γεωργική-κτηνοτροφική εκμετάλλευση γης, καταδεικνύεται ως ο πιο σημαντικός παράγοντας επιβάρυνσης των υδατικών οικοσυστημάτων. Η πρώτη προσέγγιση που εξετάζουμε βασίζεται στην ανάπτυξη ενός απλού, γραμμικού, στατιστικού μοντέλου, όπου η απώλεια θρεπτικών στοιχείων από κάθε πηγή εντός της λεκάνη απορροής μεταφράζεται σε ένα σύνολο Συντελεστών Εξαγωγής. Υπολογίζεται με αυτό τον τρόπο το συνολικό φορτίο θρεπτικών που επιβαρύνει μια λεκάνη απορροής. Στην δεύτερη προσέγγιση πάνω στο ίδιο θέμα παρουσιάζεται ένας διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης. Με την ανάπτυξη ενός Δείκτη κατηγοριοποιείται η χέρσος, λαμβάνοντας υπ όψιν γεωλογικές συνθήκες αλλά και ανθρωπογενείς διεργασίες. Με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, ο Δείκτης αυτός οπτικοποιείται και προκύπτει ένας χάρτης με πολλαπλά επίπεδα πληροφορίας, που καθιστά τη διαχείριση δεδομένων και την εκπόνηση διαχειριστικών πρακτικών ευκολότερη και ταχύτερη.