Μελέτη ενέσιμων αναισθητικών σε ψάρια - Χαλτσοτάκη, Φιλησία Κωνσταντίνα (2015)
Οι μέχρι τώρα μέθοδοι αναισθησίας υδρόβιων οργανισμών, ήταν μέθοδοι κυρίως 'μαζικής αναισθησίας (π.χ. Διάλυμα που διοχετεύονταν στο νερό των δεξαμενών ή στην τροφή) με άγνωστες επιπτώσεις τόσο στους ίδιους τους οργανισμούς όσο και στον άνθρωπο , μετά από βρώση οργανισμών στους οποίους έχει βιο-συσσωρευτεί αναισθητική ουσία. Το άγχος που προκαλείτε στους υδρόβιους οργανισμούς κατά τον χειρισμό τους από ερευνητές (το οποίο μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο) ,αλλά και ο κίνδυνος τραυματισμού τόσο αυτών όσο και των ερευνητών , καθιστά αδύνατο τον χειρισμό υδρόβιων οργανισμών χωρίς την χορήγηση αναισθητικής ουσίας. Στην μελέτη μας εξετάζουμε την σχέση δοσολογίας-χρόνου αναισθητοποίησης-χρόνου ανάνηψης δύο φαρμάκων , Κεταμίνης και Προποφόλης, μέσω ενδομυϊκής χορήγησης τους σε τρία είδη ιχθύων (Μαγιάτικο, Ροφό, Συκιό). Καθώς εξετάστηκε και η φαρμακο-κινητική τους. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι από τα σημαντικότερα προτερήματα της προποφόλης που αναδείχθηκαν στα 2 πειράματα είναι καταρχάς το μηδενικό ποσοστό θνησιμότητας στα δείγματα καθώς και ο ικανοποιητικός χρόνος αναισθησίας (1-2 ώρες).Έτσι μας δίνετε η δυνατότητα χειρισμού του εκάστοτε ψαριού για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα , ικανοποιητικό για τις περισσότερες περιπτώσεις (μορφολογικές μετρήσεις , αιμοληψία, μεταφορά κ.α.). Στην παρούσα μελέτη όσον αφορά την κεταμίνη ο χρόνος επίτευξης της αναισθησίας κυμάνθηκε από 7 έως 14 λεπτά από την χορήγηση του αναισθητικού ενώ η διάρκεια της κυμάνθηκε από 1 έως 4 ώρες. Σημειώνεται ότι και τα 3 ψάρια παρουσίασαν διαφορετική ανοχή στο αναισθητικό με το μαγιάτικο να απαιτεί την μεγαλύτερη δόση για την επίτευξη πλήρους αναισθησίας. Συμπληρωματικές μελέτες θα πρέπει να γίνουν για την αντιστοίχηση της δραστικότητας των φαρμάκων με το μέγεθος, την ηλικία και το είδος των ψαριών ( σχετικά με τους λιποειδής ιστούς κ.α.)