Ακτομηχανική διερεύνηση και μελέτη επιπτώσεων στην ανεμογενή κυκλοφορία και στη διασπορά ρύπων στην περιοχή της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10-28 του Αερολιμένα «Μακεδονία» - Καφάς, Ανδρόνικος; Μυστικού, Αλεξάνδρα (2015)
Το κεντρικό θέμα της πτυχιακής εργασίας είναι το έργο “Επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10-28 του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» στη θάλασσα”. Πιο αναλυτικά, γίνεται ακτομηχανική διερεύνηση του έργου και μελέτη των επιπτώσεων της κατασκευής του, στην ανεμογενή κυκλοφορία και στην διασπορά ενός ρύπου. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του Κόλπου της Θεσσαλονίκης. Αρχικά, γίνεται εκτενής εισαγωγή στην περιοχή μελέτης, στα τεχνικά χαρακτηριστικά και στην πολυπλοκότητα, το μέγεθος, τις λεπτομέρειες, την αναγκαιότητα, το ιστορικό και τις ιδιαιτερότητες του έργου. Ακολούθως, η μεθοδολογία χωρίζεται σε δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος, γίνεται η αποτύπωση του υφιστάμενου κυματικού κλίματος και της παράκτιας στερεομεταφοράς χωρίς την παρουσία του έργου, ενώ ακολουθεί πρόβλεψη εξέλιξης της ακτογραμμής με μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης ύστερα από την επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων. Στο δεύτερο σκέλος της μεθοδολογίας, ακολουθεί η μελέτη των επιπτώσεων στην ανεμογενή κυκλοφορία αλλά και στη διασπορά ενός ρύπου με τον ίδιο τρόπο (μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης). Τα αποτελέσματα των παραπάνω μοντέλων απεικονίζονται με το πρόγραμμα απεικόνισης Golden Software Surfer, όπου φαίνεται σαφώς τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση πριν και μετά το έργο για οκτώ διαφορετικές διευθύνσεις ανέμων (Β, ΒΑ, Α, ΝΑ, Ν, ΝΔ, Δ, ΒΔ). Στην τελευταία ενότητα (συζήτηση) σχολιάζονται τα συμπεράσματα για το μέγεθος των επιπτώσεων του έργου και αναφέρονται όλα εκείνα τα αξιοπρόσεκτα σημεία που οδηγούν τον αναγνώστη στην καλύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξήχθη.