Δομή και πρότυπα ποικιλότητας μακροβενθικών βιοκοινοτήτων κατά μήκος της διαβάθμισης θαλάσσιου-λιμνοθαλάσσιου περιβάλλοντος στην περιοχή των Αλυκών Καλλονής Λέσβου (Καλοκαίρι 2004) - Κατσιάρας, Νικόλαος (2015)
Τα «Παράκτια Μεταβατικά Οικοσυστήματα» εντοπίζονται στα όρια θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος και χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα πρότυπα βιοποικιλότητας και οικολογικής κατάστασης. Οι Αλυκές (Saltworks ή Salinas) έχουν αναγνωριστεί ως ημιφυσικά-ημιτεχνητά υγροτοπικά οικοσυστήματα, αλλά γενικά, η υπάρχουσα επιστημονική γνώση σχετικά με τις αλυκές και τις βιοκοινότητες που υποστηρίζουν είναι περιορισμένη. Στην παρούσα μελέτη γίνεται μια προσπάθεια εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης και διερεύνησης των χωρικών πρότυπων κατανομής και ποικιλότητας των μακροβενθικών βιοκοινοτήτων κατά μήκος της διαβάθμισης θαλάσσιου-λιμνοθαλάσσιου περιβάλλοντος των Αλυκών Καλλονής Λέσβου. Η δειγματοληψία της μακροβενθικής πανίδας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο (θερινή περίοδος) του 2004. Η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν έγινε με τη χρήση μονομεταβλητών, πολυμεταβλητών και άλλων στατιστικών μεθόδων. Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν, προκύπτει ότι οι ταξοκοινωνίες των μαλακίων, των πολύχαιτων και τα καρκινοειδών είναι οι κύριες ομάδες μακροβενθικών οργανισμών στην περιοχή μελέτης. Η διαβάθμιση θαλάσσιου-λιμνοθαλάσσιου περιβάλλοντος, αποτυπώνεται στη σύνθεση, αφθονία, βιομάζα και ποικιλότητα της μακροβενθικής πανίδας ενώ τα χωρικά πρότυπα της κατανομής των μακροβενθικών βιοκοινοτήτων, φαίνεται να ακολουθούν τη βιολογική ζώνωση των «Παράκτιων Μεταβατικών Οικοσυστημάτων», που καθορίζεται από τον «περιορισμό» ή «βαθμό αποκλεισμού» από τη θάλασσα. Οι βενθικές βιοκοινότητες της περιοχής μελέτης αντιστοιχούν σε αυτές της Ιλυώδους Άμμου σε Προφυλαγμένες Περιοχές (SVMC) και της Ευρύαλης και Ευρύθερμης Βιοκοινότητας σε Υφάλμυρα Νερά (LEE). Η περιοχή μελέτης φαίνεται ότι αποτελεί ένα «φυσικά πιεσμένο περιβάλλον». Από τη σύγκριση της σύνθεσης, του αριθμού ειδών και δεικτών ποικιλότητας των βενθικών βιοκοινοτήτων της περιοχής με αντίστοιχα οικοσυστήματα, προκύπτει ότι οι Αλυκές Καλλονής, μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις φυσικές παράκτιες λιμνοθάλασσες. Όσον αφορά τη διερεύνηση της δυναμικής των μακροβενθικών βιοκοινοτήτων, από τη σύγκριση των χωρικών προτύπων που παρουσιάστηκαν στην παρούσα μελέτη και αυτών που καταγράφηκαν σε προηγούμενη χρονική περίοδο (Χειμώνας, 2004), προκύπτει ότι παρουσιάζονται ανάλογα πρότυπα στις δύο εποχές, αλλά φαίνεται να υπάρχει εντονότερη διαβάθμιση θαλάσσιου/ λιμνοθαλάσσιου τη θερινή περίοδο.