Εκτίμηση του πληθυσμού της πίννας (Pinna nobilis) στον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο - Γκουλία, Ανδρομάχη (2015)
Η παρούσα μελέτη είχε στόχο να υπολογίσει την πληθυσμιακή κατάσταση του Pinna nobilis στον Β. Ευβοϊκό κόλπο. Το βασικό ερώτημα που τέθηκε ήταν αν έχει τελικά πίνες ο Βόρειος Ευβοϊκός. Με τη χρήση ενός μίτου μήκους 250 μέτρων, ο οποίος ήταν σηματοδοτημένος ανά πέντε μέτρα, καθορίστηκε η γραμμή αναφοράς πάνω στην οποία κινήθηκε ο ερευνητής που ανίχνευσε τους οργανισμούς. Η ύπαρξη ενός δεύτερου ερευνητή ήταν απαραίτητη, για λόγους καταδυτικής ασφάλειας καθώς και για την ανά πέντε μέτρα βυθομετρική καταγραφή. Όσον αφορά την καταδυτική δραστηριότητα απαιτήθηκαν δύο αυτοδύτες και ένα σκάφος υποστήριξης για ευκολότερη και ασφαλέστερη κατάδυση σε κάποιες τομές. Για την δειγματοληψία χρησιμοποιήθηκαν: υποβρύχια πυξίδα, ψηφιακά βυθόμετρα, ένα GPS, μέτρα και πινακίδες καταγραφής. Για την διεξαγωγή των καταδύσεων χρησιμοποιήθηκε ένας ηλεκτροκίνητος αεροσυμπιεστής των 6 κυβικών μέτρων, τέσσερα ζεύγη διπλών φιαλών, και υπολογιστές αποσυμπίεσης χειρός. Πραγματοποιήθηκαν 30 καταδύσεις, μία ανά τομή, σε βάθη από 0-20 μέτρα και μέσο χρόνο κατάδυσης μία ώρα . Κατόπιν έγιναν δοκιμαστικές μετρήσεις στην περιοχή για να καθοριστεί ο αριθμός των τομών που θα πραγματοποιούνταν, βάσει του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ατόμων για την ικανοποιητική απόδοση της ανάλυσης του μοντέλου. Όλες οι καταδύσεις πραγματοποιήθηκαν ανά ζεύγη, όπου ο ένας μέσω χρήσης GPS έβρισκε την αφετηρία της τομής στην επιφάνεια και εν συνεχεία με τη χρήση πυξίδας άπλωνε το μίτο στο βυθό μέχρι την ισοβαθή των 20 μέτρων.Τα συμπεράσματα της μελέτης έδειξαν τη δημιουργία χρονοσειράς εκτιμήσεων της αφθονίας του Pinna nobilis, η οποία είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση ενός οργανισμού που πραγματικά απειλείται. Διαπιστώθηκε, επίσης, και επισημάνθηκε ότι πληρούνται αρκετά από τα κριτήρια του IUCN για την κατάταξη της πίνας ως κατηγορία Κρισίμως Κινδυνεύοντα, Κινδυνεύοντα ή Τρωτά και, για αυτό το λόγο, πρέπει να εφαρμοστούν επί της ουσίας τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα.