Αξιολόγηση της αξιοπιστίας των κλιματικών μοντέλων να προσομοιώνουν το σημερινό κλίμα ενάντια σε ιστορικές παρατηρήσεις - Παναγιώτου, Μαρίκα (2015)
Στην εποχή μας, η επιστήμη της κλιματολογίας κυριαρχείται από ντετερμινιστικά στερεότυπα τα οποία υπαγορεύουν ότι τα μοντέλα προσομοίωσης μπορούν να προβλέψουν με αξιοπιστία το μελλοντικό κλίμα. Η παρούσα μελέτη βασίζεται στην αξιολόγηση της αξιοπιστίας των μοντέλων προσομοίωσης της 4ης έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του Ο.Η.Ε (IPCC), ως προς την ικανότητα τους να προσομοιώνουν το σημερινό κλίμα ενάντια σε ιστορικές παρατηρήσεις. Ειδικότερα εξετάζεται η ικανότητα τους να προσομοιώνουν α) τη μεταβλητότητα (variability) β) τα ακραία φαινόμενα (extremes) γ) το κλίμα σε μικρότερες περιοχές του πλανήτη και πιο συγκεκριμένα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Η αποτίμηση αυτής της αξιοπιστίας οδήγεί στο συμπέρασμα πως τα κλιματικά μοντέλα εμφανίζουν μεγάλο βαθμό πιστότητας, ιδιαίτερα στις προβλέψεις μεγάλης κλίμακας, με αποτέλεσμα να δημιουργούν την πεποίθηση ότι η προσέγγιση των διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στα φυσικά συστήματα είναι αρκετά ακριβής, ώστε να μπορούν να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για τις μελλοντικές κλιματικές αλλαγές.