Ετεροσυσχετίσεις μεταξύ των εκφορτώσεων σημαντικών εμπορικών ειδών στην Ελλάδα, με βάση τις καταγραφές στις ιχθυόσκαλες της ΕΤΑΝΑΛ - Παπαδοπούλου, Μαρία (2015)
Στην εργασία αναλύθηκαν οι χρονοσειρές εκφορτώσεων ορισμένων εμπορικών ειδών:Ασπροσαύριδο (Trachurus mediterraneus), Γαύρος (Engraulis encrasicolus), Κολιός (Scombercolias), Μαρίδα (Spicara smaris), Προσφυγάκι (Micromesistius poutassou), Σκουμπρί(Scomber scombrus), Σαρδέλα (Sardina pilchardus) και Παλαμίδα (Sarda sarda), στιςιχθυόσκαλες της Θεσσαλονίκης, της Χαλκίδας, της Καβάλας, της Πάτρας, του Πειραιά, τηςΑλεξανδρούπολης, των Χανιών και της Χίου.Χρησιμοποιήθηκαν οι μηνιαίες εκφορτώσεις από το 2007 έως το 2011, από τη βάσηδεδομένων της εταιρείας ΕΤΑΝΑΛ. Μετά από Διαχωρισμό των Συνιστωσών τηςχρονοσειράς (Decomposition), αφαιρέθηκε η εποχικότητα και ο « θόρυβος» και ησυνιστώσα της τάσης-κυκλικής περιοδικότητας αναλύθηκε περαιτέρω με σκοπό ναβρεθούν ορισμένες συσχετίσεις μεταξύ των εκφορτώσεων των ειδών σε διαφορετικέςιχθυόσκαλες.Στη Συζήτηση παρουσιάζονται ορισμένες υποθέσεις για την εξήγηση στατιστικάσημαντικών ετεροσυσχετίσεων μεταξύ ιχθυοσκαλών με υστερήσεις (lags) που φαίνεται ότιορισμένες χρονοσειρές οδηγούν κάποιες άλλες.