Μια πρώτη προσέγγιση στα μορφολογικά στοιχεία και τη διατροφή ορισμένων ειδών οστεϊχθύων στην περιοχή της Νησιώπης, της νοτιοδυτικής Λέσβου - Συρεγγέλας, Παναγιώτης; Κοσμίδου, Μαρία (2015)
Η παρούσα εργασία παρέχει μια πρώτη προσέγγιση στην μορφομετρία και την διατροφή των ειδών Diplodus annularis, Symphodus tinca, Mullus surmuletus, Serranus scriba, Scorpaena porcus, Scorpaena scrofa , Sparisoma cretense, Chromis chromis και Serranus cabrilla. Τα χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν ήταν : το ολικό μήκος (TL), το κανονικό μήκος (SL), το ύψος του ουραίου πτερυγίου (CFd) , το μήκος του ουραίου πτερυγίου (CFl), το ύψος ανοίγματος στόματος (Md), το πλάτος ανοίγματος στόματος (Mw).Η ανάλυση συσχέτισης για τα μεγέθη της ουράς και του στόματος σε σχέση με το ολικό μήκος έδειξαν τις πιο ισχυρές συσχετίσεις να τις έχουν τα είδη Scorpaena porcus και Scorpaena scrofa και τον πιο χαμηλό βαθμό συσχέτισης των μεγεθών το είδος Chromis chromis. Το πρότυπο ανάπτυξης από την σχέση μήκους- βάρους (W = a * TLb) για το κάθε είδος έδειξε ότι και τα 9 είδη παρουσιάζουν ισομετρική ανάπτυξη. Από την μελέτη της κατανομής του φύλου βρέθηκε ότι τα είδη Diplodus annularis και Symphodus tinca είχαν τα περισσότερα ανώριμα άτομα. Για τα περισσότερα είδη παρατηρήθηκε η αναλογία 1:1 θηλυκών και αρσενικών ατόμων με μόνη εξαίρεση το είδος Chromis chromis οπού όλα τα άτομα ήταν θηλυκά. Η ανάλυση του στομαχικού περιεχομένου έγινε με την μέθοδο της συχνότητας εμφάνισης. Τα τροφικά αντικείμενα αναγνωρίστηκαν στο κατώτερο στάδιο ταξινόμησης τους και με την χρήση του TrophLab υπολογίστηκαν τα τροφικά επίπεδα τα 9 είδη. Με τα είδη Scorpaena porcus και Scorpaena scrofa να είναι σαρκοφάγα με προτίμηση στα ψάρια/κεφαλόποδα , τα είδη Diplodus annularis, Symphodus tinca, Mullus surmuletus και Serranus cabrilla να είναι παμφάγα με προτίμηση στα ζώα , τα είδη Chromis chromis , Serranus scriba να είναι παμφάγα με προτίμηση στα δεκάποδα , και τέλος το είδος Sparisoma cretense να είναι φυτοφάγο.