Μορφολογική και ιζηματολογική μελέτη μιας μικροπαλιρροιακής νησιώτικης παραλίας "τσέπης" στην οποία παρουσιάζονται παραλιακοί ψαμμίτες: παραλία Καλαφάτη Ν. Μύκονος - Πατές, Γεώργιος (2015)
Το παράκτιο περιβάλλον είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και ευαίσθητο από οικολογική άποψη οικοσύστημα που περιλαμβάνει ξηρά και θάλασσα. Οι παράκτιες περιοχές αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων από τις ολοένα αυξανόμενες ανθρώπινες επεμβάσεις και δραστηριότητες όμως το πρόβλημα της διάβρωσης έχει γίνει μια από τις πιο ανησυχητικές απειλές στις παραλίες. Η διάβρωση προκύπτει από τη συνδυασμένη δραστηριότητα φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων δηλαδή σε επεμβάσεις στο περιβάλλον με διάφορους τρόπους και σε διάφορες χωροχρονικές κλίμακες. Το κυριότερο αποτέλεσμα της δημιουργίας παραλιακών ψαμμιτών είναι η μετατροπή των αμμωδών παραλιών σε βραχώδεις ακτές. Στην παρούσα εργασία περιγράφονται και αναλύονται η μορφοδυναμική και οι διεργασίες που επηρεάζουν την μορφολογία και οικολογία νησιωτικών παραλιών στις οποίες παρουσιάζονται παραλιακοί ψαμμίτες. Ως περιοχή μελέτης επιλέχθηκε η παραλία του Καλαφάτη που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ν. Μυκόνου και αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα νησιωτικών παραλιών με επίδραση του τουρισμού και των διαβρωτικών αποτελεσμάτων των παραλιακών ψαμμιτών σε αυτή.