Αφθονία και κατηγορίες θαλάσσιων απορριμμάτων σε ακτές κολύμβησης της Μυτιλήνης - Λαμπρινός, Χαράλαμπος-Ταξιάρχης (2015)
Τα θαλάσσια ανθρωπογενούς προέλευσης απορρίμματα αποτελούν κατηγορία ρύπων παγκόσμιας εμβέλειας λόγω των εν δυνάμει επιπτώσεων τους π.χ. στη θαλάσσια βιοποικιλότητα, κ.λπ. Η μεταφορά τους στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι αποτέλεσμα μη ορθής διαχείρισης-διάθεσης αυτών, ατυχηματικής απόρριψης, φυσικών καταστροφών ή συνδυασμού αυτών. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η εκτίμηση της αφθονίας των θαλάσσιων απορριμμάτων, η κατάταξή τους σε κατηγορίες σε τρεις Ακτές Κολύμβησης της Μυτιλήνης. Πραγματοποιήθηκαν 2 δειγματοληψίες ανά ακτή, το Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2013 και τον Ιανουάριο 2014. Στόχος ήταν να εκτιμηθεί η αφθονία των θαλάσσιων απορριμμάτων ανά διακριτή κατηγορία και οι πηγές προέλευσης αυτών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, και στις δύο δειγματοληψίες, η αφθονία στην ακτή ΜΥΤ3 (12,77g/m2 και 4,34g/m2), που βρίσκεται σε αστική περιοχή της Μυτιλήνης, παραμένει σταθερά η υψηλότερη. Κατά την πρώτη δειγματοληψία σε ακτές της περιαστικής περιοχής της Μυτιλήνης, η ακτή ΜΥΤ2 (1,69g/m2) παρουσιάζει σχετικά υψηλότερη αφθονία σε σχέση με την ακτή ΜΥΤ1 (1,33g/m2). Αντίστοιχα, κατά τη δεύτερη δειγματοληψία, η αφθονία στην ακτή ΜΥΤ1 ήταν παραπλήσια, ενώ για την ακτή ΜΥΤ2 (0,57g/m2) ήταν συγκριτικά χαμηλότερη. Κυρίαρχη κατηγορία απορριμμάτων είναι τα ‘Πλαστικά’ και η κατηγορία ‘Άλλο’, ενώ ακολουθούν το ‘Χαρτί’ και το ‘Μέταλλο’. Με βάση τα αντικείμενα που συλλέχθηκαν, η πρώτη δειγματοληψία (καθαρισμός ακτής) φαίνεται να αποτυπώνει κύρια δραστηριότητες αναψυχής της θερινής περιόδου, ενώ η δεύτερη τη μεταφορά αντικειμένων από τη χέρσο και το θαλάσσιο περιβάλλον.