Η απόκριση του κοινού χταποδιού (Octopus vulgaris) σε πειραματική βακτηριακή λοίμωξη: μια ανοσοϊστοχημική μελέτη με την χρήση οπτικού μικροσκοπίου - Βαλσαμίδης, Μιχαήλ Άγγελος (2015)
Tο κοινό χταπόδι (Octopus vulgaris) αποτελεί ένα σημαντικό θαλάσσιο πόρο για την αλιεία και είναι επίσης εξαιρετικός υποψήφιος για την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας. Η πολύπλοκη βιολογία του και η έλλειψη επίκτητης ανοσίας και ανοσολογικής μνήμης, φυσικά προσέλκυσε το μεγάλο ενδιαφέρον των επιστημόνων και έγινε επίκεντρο πολλών μελετών.Σε αυτή τη μελέτη ζωντανά βακτηριακά κύτταρα του παθογόνου βακτηρίου των ψαριών Photobacterium damsela subsp. piscicida, το οποίο είναι άγνωστο αν προκαλεί ασθένεια χταπόδι, χρησιμοποιήθηκαν σε πειραματική μόλυνση αυτού του ζώου. Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι να διερευνήσει και να παρουσιάσει την αντίδραση του κοινού χταποδιού, κατά τη διάρκεια μιας πειραματικής λοίμωξης με ένα κοινό παθογόνο των ψαριών, με τη χρήση της μεθόδου της ανοσοϊστοχημείας και του οπτικού μικροσκοπίου.Η αντίδραση του οργανισμού μετά την επιμόλυνση, ήταν πολύ γρήγορη και η απόκριση ήταν ορατή από τη σοβαρή έλξη αιμοκυττάρων στο σημείο της ένεσης. Επίσης, παρατηρήθηκαν οι προσπάθειες να συγκρατηθεί η εξάπλωση του μολυσματικού παράγοντα, ακόμη και μετά από μόνο 2 ημέρες μετά την ένεση. Μετά το πέρας μερικών εικοσιτετραώρων, η απόκριση γινόταν όλο και πιο έντονη, και τα φαγοκυτταρωμένα αντιγόνα ήταν ορατά στην περιοχή της διείσδυσης. Η μετατροπή των κυττάρων στα άκρα της περιοχής της μόλυνσης, σε επιμήκεις μορφές (ινοβλάστες), αποδεικνύει την προσπάθεια του οργανισμού, προκειμένου να απομονωθεί η περιοχή αυτή έτσι ώστε η μόλυνση να μην εξαπλωθεί σε γειτονικά υγιή κύτταρα. Στο τέλος του πειράματος (day14) το ξένο αντιγόνο ήταν σχεδόν απών και στον ιστό, οι μεγάλες νεκρωτικές περιοχές που παρατηρήθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες αρχίζουν να επουλώνονται. Τέλος, ένα νέο εύρημα της μελέτης αυτής είναι ότι το αντιγόνο βρέθηκε σε τομές ιστού του ήπατος μολυσμένου χταποδιού. Το εύρημα αυτό, πιθανός να υποδεικνύει το σημαντικό ρόλο αυτού του οργάνου στην εξάλειψη των μολυσματικών παραγόντων στο χταπόδι.