Διατροφή και παραγωγή των κυρίαρχων ειδών των κωπηπόδων σε παράκτιο οικοσύστημα του Σαρωνικού Κόλπου - Γρηγοράτου, Μαρία (2015)
Tα Kωπήποδα αποτελούν μέχρι και το 80% της βιομάζας του μεσοζωοπλαγκτού, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη μεταφορά ενέργειας από το φυτοπλαγκτόν στα ανώτερα τροφικά επίπεδα των πελαγικών οικοσυστημάτων. Η μελέτη των ρυθμών παραγωγής και διατροφής συμβάλει στη κατανόηση της ροής του άνθρακα στα τροφικά πλέγματα. Η παρούσα μελέτη, εξετάζει την παραγωγή και την διατροφή των κυρίαρχων ειδών των Kωπηπόδων σε εποχική κλίμακα στην παράκτια περιοχή του Αγίου Κοσμά (Σαρωνικός Κόλπος). Τα είδη που μελετήθηκαν είναι τα: Clausocalanus furtatus (Οκτώβριος 2009), Nannocalanus minor (Δεκέμβριoς 2009), Oncaea media (Φεβρουάριος 2010), Αcartia clausi (Απρίλιος 2010) και Paracalanus parvus (Ιούλιος 2010). Για την εκτίμηση της παραγωγής αυγών και της διατροφής των Κωπηπόδων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της επώασης θηλυκών ατόμων σε φυσικό θαλασσινό νερό και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 24 ώρες. Μετά από την περίοδο επώασης, συλλέχθηκαν δείγματα για την μέτρηση του φυτοπλαγκτού (χλωροφύλλη α) και του μικροζωοπλαγκτού (Βλεφαριδοφόρα), ενώ έγινε καταμέτρηση των αυγών και του μήκους των θηλυκών ατόμων για τον υπολογισμό της βιομάζας τους. Το μήκος του κεφαλοθώρακα των ειδών ήταν μικρότερο από το μέσο όρο του μήκους που έχει υπολογιστεί για τα είδη, κάτι που παρουσιάζεται τις περισσότερες φορές στα ολιγοτροφικά περιβάλλοντα όπως είναι ο Σαρωνικός Κόλπος. Όσο αφορά την κατανάλωση στο φυτοπλαγκτό, ο ρυθμός απομάκρυνσης της τροφής παρουσίασε διακυμάνσεις μεταξύ των ειδών, με μέγιστη τιμή στο είδος Nannocalanus. minor (100,5 ± 66 ml cop-1 day-1) και ελάχιστη στο είδος Oncaea media (16,54 ± 2,86 ml cop-1 day-1). Αντίστοιχα ο ρυθμός απομάκρυνσης των Βλεφαριδοφόρων κυμάνθηκε από 42,84  15,65 ml cop-1 day-1 (Oncaea media) ως 198,15  28,72 ml cop-1 day-1 (Clausocalanus furcatus). Τη μεγαλύτερη παραγωγή αυγών παρουσίασε το είδος Nannocalanus minor (14 ± 3,9 egg cop-1 day-1), ενώ τη μικρότερη το είδος Αcartia clausi (7 ± 1,2 egg cop-1 day-1). Τα επιλεγμένα είδη στη παρούσα εργασία δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές στις διατροφικές τους συνήθειες και η παραγωγή τους ήταν υψηλή, σε σύγκριση και με άλλες μελέτες σε διάφορα μέρη παγκοσμίως. Ακόμη, επιβεβαιώθηκε το γεγονός πως η διατροφή των Kωπηπόδων σε ολιγοτροφικά περιβάλλοντα αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τα Βλεφαριδοφόρα και ότι επηρεάζουν την παραγωγή, κάτι που εκφράζει την αναγκαιότητα για την παραπέρα μελέτη τους, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των τροφικών πλεγμάτων και της ροής του άνθρακα στα ολιγοτροφικά οικοσυστήματα.