Βαθμονόμηση σκεδασομέτρων OBS-3+: πειραματική μελέτη - Αλεξιάδης, Συμεών (2015)
Για την βαθμονόμηση και την μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την απόκριση των OBS-3+/T8200 και OBS-3+/T8204 που διαθέτει το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας εφαρμόστηκε η ίδια εργαστηριακή πειραματική διαδικασία για αμμώδη ιζήματα από τις παραλίες Βαρειά, Χαραμίδα και Κανόνι της Νήσου Λέσβου. Τρεις κοκκομετρικές κλάσεις από την Βαρειά και την Χαραμίδα και δύο από το Κανόνι καθώς και τα μικτά τους ιζήματα μετρήθηκαν με τα OBS. Για την διεξαγωγή των μετρήσεων χρησιμοποιήθηκε κατάλληλη δεξαμενή στην οποία δημιουργούνταν διαλύματα νερού/ιζήματος γνωστών μαζών και όγκων. Ταυτόχρονα με τις μετρήσεις λήφθηκαν δειγματικοί όγκοι μπροστά από τα όργανα για την εκτίμηση της πραγματικά μετρούμενης από αυτά συγκέντρωσης αιωρούμενου ιζήματος (SSC). Η απόκριση των OBS ως προς τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τις ενδείξεις των οπτικών οργάνων, βρέθηκε συμβατή με την βιβλιογραφία. Το signal (mV) εμφάνισε ισχυρά γραμμική αύξηση ως προς την αυξανόμενη SSC (mg/ l), υπερβολικού τύπου μείωση ως προς το αυξανόμενο μέγεθος των κόκκων D (μm) καθώς και μείωση του gain σε σχέση με το επίπεδο σκουρότητας (darkness level) των μελετώμενων ιζημάτων. Τα δύο (για κάθε τύπο ιζήματος) ‘σετ’ δειγματικών συγκεντρώσεων για τις παραλίες της Βαρειάς και του Κανονιού, έδωσαν μικρές μεταξύ τους αποκλίσεις οι οποίες συμβαδίζουν με τις μικρές αποκλίσεις μεταξύ των OBS. Το γεγονός αυτό δεν ίσχυσε για συγκεντρώσεις > ~800 mg/l στα ιζήματα της Χαραμίδας, λόγω των ιδιαίτερων κοκκομετρικών χαρακτηριστικών των ιζημάτων της περιοχής καθώς και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούσαν σε κάθε πείραμα. Τα όργανα βαθμονομήθηκαν για όλο το εύρος των συγκεντρώσεων που χρησιμοποιήθηκαν εκτός από τα ιζήματα της Χαραμίδας όπου το εύρος αυτό μειώθηκε. Παρά την μείωση αυτή όμως, οι εξισώσεις που εξήχθησαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μία πρώτη εκτίμηση της SSC στο πεδίο καθώς λαμβάνοντας υπόψη τα υδροδυναμικά καθεστώτα των μελετώμενων περιοχών οι αναμενόμενες συγκεντρώσεις αιωρούμενου υλικού δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις συγκεντρώσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την βαθμονόμηση των δύο οργάνων.