Διακυμάνσεις της θαλάσσιας στάθμης του λιμένα Μυτιλήνης λόγω της εισόδου και εξόδου συμβατικών και ταχύπλοων επιβατικών πλοίων - Πάππου, Σοφία (2015)
Ένα από τα σημαντικά θέματα της λειτουργίας των λιμένων είναι τα κύματα που γεννιούνται από την είσοδο και έξοδο μεγάλων πλοίων. Τα κύματα αυτά όχι μόνον μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην λειτουργικότητα των προβλητών και την κυκλοφορία των μικρότερων σκαφών αλλά μπορούν επίσης να αλλάξουν την κατανομή των βενθικών ιζημάτων καθώς επίσης και τη βιοχημεία των λιμενικών υδάτων λόγω ανάδευσης/επαναιώρησης των συνήθως ρυπασμένων ιζημάτων των λιμένων. Τα χαρακτηριστικά των κυμάτων που γεννιούνται από την έλευση των πλοίων εξαρτώνται από διαφόρους παραμέτρους όπως το μέγεθος και η ταχύτητα των πλοίων (Velegrakis et al., 2007; Garel et al., 2008; Rapaglia et al., 2011). Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η είναι η παρατήρηση της υψίσυχνης μεταβολής της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την είσοδο και έξοδο ταχύπλοων και συμβατικών επιβατικών πλοίων στους λιμένες. Ως περιοχή μελέτης επιλέχθηκε ο λιμένας της Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές της θαλάσσιας στάθμης παρατηρούνται μέσω υψίσυχνων οπτικών καταγραφών (βίντεο) σε διάφορες θέσεις του λιμένα και οι προκύπτουσες χρονοσειρές αναλύονται για να διαπιστωθεί η διατάραξη της θαλάσσιας στάθμης που προκαλείται από τα διαφορετικού είδους πλοία σε διάφορες θέσεις τους λιμένα.