Αναερόβια επεξεργασία τυρόγαλου για παραγωγή βιοαερίου - Βάλβη, Ελένη (2015)
Το τυρόγαλο αποτελεί το παραπροϊόν της τυροκόμησης και το κυριότερο απόβλητο των γαλακτοβιομηχανιών. Η διαχείρισή του αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες λόγω του αυξημένου οργανικού του φορτίου σε σύγκριση με τα υπόλοιπα απόβλητα του εργοστασίου και επίσης λόγω του σημαντικού κόστους με το οποίο επιβαρύνεται η επιχείρηση για τη διαχείρισή του. Ορισμένες από τις λύσεις που υπάρχουν μέχρι τώρα (διάθεση σε χοιροτρόφους, διάθεση σε αερόβιες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, διάθεση σε μονάδες ξήρανσης) μπορούν να απορροφήσουν μόνο ένα μικρό μέρος της ποσότητας. Τα τελευταία χρόνια, λύση στο πρόβλημα αυτό φαίνεται πως μπορεί να δώσει η αναερόβια επεξεργασία του τυρόγαλου. Κατά την αναερόβια επεξεργασία μπορεί να επεξεργαστεί μεγάλο μέρος του τυρόγαλου. Ένα προιον της αναερόβιας επεξεργασίας, που είναι το βιοαέριο, χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της εγκατάστασης. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση της εφαρμογής της αναερόβιας επεξεργασίας του τυρόγαλου σε μια βιομηχανία γάλακτος, με τη χρήση αντιδραστήρων τύπου UASB. Βάσει των χαρακτηριστικών του τυρόγαλου και της ημερήσιας ροής υπολογίστηκαν το παραγόμενο βιοαέριο από την αναερόβια επεξεργασία στους αντιδραστήρες, η ημερήσια ποσότητα της ιλύος που εξέρχεται και το συνολικό οργανικό φορτίο εκφρασμένο σε COD που οδηγείται στη συνέχεια στο αερόβιο σύστημα για περαιτέρω επεξεργασία. Επίσης πραγματοποιήθηκε υπολογισμός της κατανάλωσης των φυσικών πόρων που απαιτούνται για τη χρήση της αναερόβιας επεξεργασίας και της εξοικονόμησης κόστους από την εταιρία μετά την εφαρμογή της. Τα οφέλη είναι σημαντικά τόσο για την ίδια την εταιρία και για μικρότερα τυροκομεία της γύρω περιοχής, όσο και για το περιβάλλον.