Μελέτη και σύγκριση της αποτελεσματικότητας δύο ενέσιμων εμπορικών εμβολίων έναντι της παστερέλλωσης στο λαβράκι (Dicentrarchus labrax) - Νικολάου, Ιωάννης (2015)
H παστερέλλωση είναι μια βακτηριακή σηψαιμική νόσος και η εμφάνιση της οφείλεται στο αλόφιλο βακτήριο Photobacterium damsela subsp. piscicida (εν συντομία Phdp). Η ασθένεια επιφέρει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις, τόσο στην Ιαπωνία όπου πλήττει τις καλλιέργειες του είδους Seriola quinqueradiata, όσο και στην περιοχή της Μεσογείου λόγω των απωλειών που προκαλεί σε πληθυσμούς τσιπούρας και λαβρακιού. Στόχος αυτής της εργασίας είναι η μελέτη και η σύγκριση της προστασίας που προσφέρουν σε λαβράκι (Dicentrarchus labrax) δυο εμπορικά εμβόλια κατά της παστερέλλωσης. Τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το AlphaJect 2000 και το ΑquaVac Vibrio Pasteurella και χορηγήθηκαν με την μέθοδο της ενδοπεριτοναϊκής έγχυσης. Και τα δυο εμβόλια χρησιμοποιούνται για την διέγερση της ενεργητικής ανοσίας ενάντια στο Listonella anguillarum ορότυπος Ο1 και στο Photobacterium damsela subsp. piscicida. Συνολικά εμβολιάστηκαν 150 άτομα με το κάθε εμβόλιο. 34 και 49 μέρες μετά τον εμβολιασμό πραγματοποιήθηκε ενδοπεριτοναϊκή πρόκληση με το παθογόνο, τόσο των εμβολιασμένων όσο και των ανεμβολίαστων ψαριών. Η πρώτη πειραματική μόλυνση διήρκησε 9 μέρες και χρησιμοποιήθηκε ποσότητα βακτηρίου που προκάλεσε 90% θνησιμότητα στους μάρτυρες, ενώ η δεύτερη διήρκησε 15 μέρες και χρησιμοποιήθηκε η ποσότητα βακτηρίου που προκάλεσε 45% θνησιμότητα στους μάρτυρες. Και στις δυο περιπτώσεις, αποδείχθηκε πως τα εμβόλια προστάτευσαν ικανοποιητικά τα ψάρια. Καλύτερη προστασία φάνηκε να προσφέρει το AlphaJect 2000 σε σύγκριση με το ΑquaVac Vibrio Pasteurella. Βάση των θνησιμοτήτων, υπολογίστηκαν οι τιμές του σχετικού ποσοστού επιβίωσης (RPS) όπου ήταν πιο ικανοποιητικές στην περίπτωση που τα ψάρια εμβολιάστηκαν με το AlphaJect 2000. Από την στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι η διαφορά τόσο των εμβολίων μεταξύ τους όσο και του κάθε εμβολίου σε σύγκριση με του μάρτυρες ήταν στατιστικά σημαντική.