Τεχνητή αναπλήρωση ακτών: θεωρητική και αριθμητική προσέγγιση - Τουνουσίδου, Βαρβάρα (2015)
Η διάβρωση των ακτών αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο. Η συγκέντρωση κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων, όμως, στις παράκτιες περιοχές οξύνουν το πρόβλημα με αποτέλεσμα να απαιτείται η έγκαιρη λήψη μέτρων για την προστασία τους. Η τεχνητή αναπλήρωση (beach nourishment) αποτελεί τη σύγχρονη μέθοδο για την επίλυση του προβλήματος. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την τοποθέτηση μεγάλων ποσοτήτων ιζήματος, το μέγεθος του οποίου είναι ένα μέτρο κλειδί για την πιθανή εκτέλεση ενός τέτοιου έργου. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μέθοδος αυτή θεωρείται περιβαλλοντικά φιλική, εφόσον απλά αντικαθίσταται το υλικό που διαβρώνεται. Η διάρκεια ζωής ενός έργου αναπλήρωσης μπορεί να αυξηθεί με τη χρήση κατασκευών, όπως κυματοθραύστες μακριά από την ακτή και προβόλους. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται αναλυτική προσέγγιση της μεθόδου της τεχνητής αναπλήρωσης ακτών βασισμένη σε μελέτη του Robert G. Dean καθώς και προσέγγιση της μεθόδου με παρουσίαση αριθμητικών μοντέλων που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή της.