Πιέσεις στους υδατικούς πόρους στη λεκάνη απορροής της λίμνης Κορώνειας από τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες: εφαρμογή πολυκριτηριακών μεθόδων ανάλυσης και χαρτογραφική αποτύπωση - Κουρλίτη, Ελευθερία (2015)
Η λεκάνη απορροής της λίμνης Κορώνειας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μη ορθής διαχείρισης υδάτων. Οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή έχουν ασκήσει και εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στα υδατικά συστήματα. Σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αναίρεση των αιτιών των πιέσεων και τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των υδατικών συστημάτων, έχει προκληθεί ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων. Στην παρούσα εργασία εφαρμόσθηκαν πολυκριτηριακές μέθοδοι ανάλυσης έτσι ώστε να διερευνηθεί ποιός οικισμός (ως μονάδα γεωγραφικής ανάλυσης) στην περιοχή μελέτης έχει τον υψηλότερο σχετικό βαθμό πίεσης στους υδατικούς πόρους αλλά και να εντοπιστούν οι πιέσεις σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Η αναγνώριση των πιέσεων έγινε με εφαρμογή του πλαισίου DPSIR. Ως πολυκριτηριακή μέθοδος επιλέχθηκε η Weighted Summation η οποία εφαρμόστηκε με χρήση του λογισμικού DEFINITE 3.0. Ο βαθμός αβεβαιότητας της διαδικασίας εκτιμήθηκε με την εφαρμογή ανάλυσης ευαισθησίας. Όλα τα δεδομένα αποθηκεύθηκαν σε Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, όπου και έλαβαν χώρα οι απαραίτητες επεξεργασίες. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε μορφή θεματικών χαρτών.