Συμβολή στην μελέτη μακροβενθικών βιοκοινωνιών των περιοχών του όρμου και του κόλπου της Θεσσαλονίκης - Γρεμμενάς, Αντώνιος (2015)
Ο θαλάσσιος χώρος σε παγκόσμια κλίμακα, ιδιαίτερα από την βιομηχανική επανάσταση και μετά, δέχεται πολλές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα εμφανείς στις παράκτιες περιοχές, αφού εκεί έχουν αναπτυχθεί πολλά μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς επίσης και πολλές δραστηριότητες οικονομικού χαρακτήρα. Που μπορεί να έχουν διάφορες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα (Gray, 1981).