Επιβίωση και διασπορά λυματικών μικροοργανισμών στο θαλάσσιο περιβάλλον - Αραβαντινού, Ανδριάνα (2015)
Εξαιτίας των προβλημάτων Δημόσιας Υγείας που μπορεί να προκύψουν από κολύμβηση σε μολυσμένα νερά αναψυχής, η επιστημονική κοινότητα προέβη στη μελέτη των παραγόντων οι οποίοι καθορίζουν την επιβίωση των λυματικών μικροοργανισμών στο θαλάσσιο περιβάλλον. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επιβίωση των λυματικών μικροοργανισμών στο θαλάσσιο περιβάλλον καθορίζεται τόσο από το είδος του μικροοργανισμού όσο και από τις επικρατούσες συνθήκες. Το αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να μελετηθεί η επιβίωση και η διασπορά των μικροοργανισμών-δεικτών μόλυνσης στο θαλασσινό νερό, καθώς απομακρύνονται από την πηγή προέλευσής τους (τους αγωγούς των αστικών λυμάτων της πόλης της Μυτιλήνης). Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε με μέτρηση της μεταβολής της συγκέντρωση των μικροοργανισμών και των παραγόντων που επηρεάζουν την επιβίωση τους στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι παράγοντες που μελετήθηκαν ήταν: η ηλιακή ακτινοβολία, η θερμοκρασία περιβάλλοντος και θαλασσινού νερού, το pH, και η αλατότητα. Οι δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν κατά τις πρωινές, μεσημεριανές, και απογευματινές ώρες για τα ολικά κολοβακτηρίδια, τα κοπρανώδη κολοβακτηρίδια, τους κοπρανώδεις στρεπτόκοκκους, και τους εντεροκόκκους κατά την περίοδο 11/2003 - 08/2004. Συσχετίσθηκαν οι συγκεντρώσεις των μικροοργανισμών με κάθε έναν από τους παράγοντες που πιθανόν επηρεάζουν την επιβίωσή τους, ώστε να γίνει εκτίμηση για τη συμβολή κάθε παράγοντα. Από τις συσχετίσεις που πραγματοποιήθηκαν συμπεραίνεται ότι οι συγκεντρώσεις των λυματικών μικροοργανισμών επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και από την ένταση της ηλιοφάνειας, ενώ οι παράμετροι του pH και της θερμοκρασίας δεν παρατηρήθηκε να επιδρούν στη μείωση της συγκέντρωσής τους. Τέλος από τα αποτελέσματα είναι εμφανές ότι όσο απομακρυνόμαστε από την πηγή μόλυνσης τόσο μειώνεται ο αριθμός των μικροοργανισμών και ότι οι τιμές των λυματικών μικροοργανισμών εξαρτώνται άμεσα από τις απορροές του αποχετευτικού δικτύου της Μυτιλήνης.