Η συμβολή των ιδιωτικών εταιριών συμβούλων στην ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιας ζώνης μέσα από την επιχειρηματική δράση τους: η περίπτωση της Alpha MENTOR στον Θερμαϊκό Κόλπο - Νούτσος, Βασίλειος (2015)
Οι προσπάθειες για Ο.Δ.Π.Ζ. είναι ιδιαίτερα δύσκολες λαμβάνοντας υπόψη ότι: α) εμπλέκονται φορείς με διάφορες αρμοδιότητες, β) υπάρχουν διάφοροι χρήστες των πόρων, γ) ο χώρος είναι περιορισμένος και τον διεκδικούν πολλά μέρη, δ) η φύση του παράκτιου ή υδάτινου περιβάλλοντος δεν παύει να είναι δυναμική άλλα παράλληλα και εύθραυστη.Προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα, η έννοια της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει προωθηθεί ως κυβερνητική διαδικασία σχεδιασμένη για να δημιουργήσει ένα συμμετοχικό σύστημα για μια πιο ορθολογική και περιβαλλοντικά συμβατή χρήση του θαλάσσιου και του παράκτιου περιβάλλοντος. Οι κυβερνήσεις, εντούτοις, είναι εν γένη ανεπαρκείς στην παροχή ορισμένων υπηρεσιών σχετικών με την παράκτια διαχείριση ιδιαίτερα στον ελλαδικό χώρο.Ο Essman, σχετικά με τα παραπάνω δηλώνει ότι η θεμελιώδης πραγματικότητα που πρέπει να διαμορφώσει τη διαχείριση της κοινωνικής και της οικονομικής ανάπτυξης είναι η ουσιαστική αλληλεξάρτηση των κυβερνήσεων, της αγοράς, και της εθελοντικής δράσης. Συνεπώς, η ιδανική αντιμετώπιση από τους ιθύνοντες είναι να καταβάλουν κοινή προσπάθεια ώστε να δημιουργήσουν μια διασύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις τρεις συνιστώσες προκειμένου να δομηθεί σε ένα αποδοτικό και συντονισμένο σύστημα δράσεων. Στην Ελλάδα η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης καθώς και η ρύθμιση των δραστηριοτήτων στο παράκτιο περιβάλλον συντονίζεται από τα αρμόδια υπουργεία, τις κρατικές υπηρεσίες και τους εκάστοτε Ο.Τ.Α. στις συγκεκριμένες περιοχές. Η πολιτική που ακολουθείται γενικά περιλαμβάνει την μελέτη των προβλημάτων ξεχωριστά αναφορικά με τους διαφορετικούς τομείς (οικονομικός, κοινωνικός, πολιτιστικός, περιβαλλοντικός), την αντιμετώπιση τους ως απομονωμένα συστήματα, και τελικά την επίλυση αυτών με εφαρμογή διαφόρων δράσεων αγνοώντας τις αλληλεπιδράσεις που υπάρχουν.Το παρόν έγγραφο εξετάζει κατά πόσο ιδιωτικές Εταιρίες Συμβούλων μπορούν να συμβάλουν στις δράσεις για Ο.Δ.Π.Ζ. μέσα από τη επιχειρηματική τους δραστηριότητα η οποία αφορά, μελετητικό έργο και συμβουλευτική υποστήριξη σε κρατικούς όσο και ιδιωτικούς φορείς. Συγκεκριμένα αναλύεται η περίπτωση της Alpha MENTOR Ε.Π.Ε., λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας της πάνω σε θέματα που αφορούν το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, αλλά και λόγω της εκτεταμένης δράσης της που έχει στον Θερμαϊκό Κόλπο.