Ναυτική ιστορία της Λέσβου και αρχαιολογικό δυναμικό στη θαλάσσια περιοχή γύρω από αυτήν - Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος (2015)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται η ναυτική ιστορία του Αιγαίου πελάγους από το 3000 π.Χ. μέχρι και σήμερα, καθώς και η εξέλιξη της ναυπηγικής τέχνης. Περιγράφονται τα ελληνικά πλοία αλλά και τα πλοία που διέπλευσαν το Αρχιπέλαγος. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο νησί της Λέσβου για το οποίο μελετώνται η ναυτική ιστορία, οι αναφορές των περιηγητών και των ιστορικών, οι χάρτες κάθε εποχής, τα μετεωρολογικά και ωκεανογραφικά δεδομένα και τα γνωστά ναυάγια. Έπειτα από τη δημιουργική σύνθεση των πληροφοριών συντίθεται ένας χάρτης με τις περιοχές μέγιστης επικινδυνότητας και μεγάλου δυναμικού ναυαγίων. Μελετάται το δυναμικό διατήρησης των ναυαγίων στις συγκεκριμένες περιοχές και προτείνεται περεταίρω έρευνα.