Διερεύνηση περιβαλλοντικών παραμέτρων των μεταβατικών οικοσυστημάτων του Κόλπου της Καλλονής Λέσβου (Β.Α. Αιγαίο) - Ξούρη, Αλεξάνδρα (2015)
Τα υδατικά μεταβατικά οικοσυστήματα αποτελούν ρηχά παραγωγικά οικοσυστήματα με έντονη χωρική και χρονική ετερογένεια. Η υδρολογία και γεωμορφολογία καθορίζουν τα οικολογικά χαρακτηριστικά των οικοσυστημάτων αυτών. Κύριος σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των αβιοτικών παραμέτρων, των θρεπτικών αλάτων και της χλωροφύλλης σε τέσσερα μεταβατικά οικοσυστήματα του Κόλπου Καλλονής. Η διερεύνηση αυτών των παραγόντων φανερώνει μια ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ του θαλάσσιου και οικοτονικού περιβάλλοντος, καθώς και μια έντονη συσχέτιση μεταξύ Αλυκών Καλλονής-Εκβολές Βούβαρη και Αλυκών Πολυχνίτου-Υγρότοπος Παράκοιλων η οποία σχετίζεται με την θέση τους στον Κόλπο.