Αξιολόγηση παράκτιων περιοχών με χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών μεγέθους πολυκριτηριακής ανάλυσης και σεναρίων: η περίπτωση του Κόλπου Γέρας - Πολίτη, Ειρήνη (2015)
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αλματώδης αύξηση των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στην παράκτια ζώνη, με αποτέλεσμα να είναι όλο και περισσότερο ορατές οι επιβλαβείς τους συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον. Η ανάγκη επομένως για λήψη μέτρων προφύλαξης και σωστής διαχείρισης της ζώνης αυτής κρίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρούσα εργασία, με την οποία προτείνεται μια μεθοδολογία για την πολυπαραμετρική αξιολόγηση παράκτιων περιοχών και την ιεράρχησή τους, βάσει κριτηρίων που σχετίζονται με κοινωνικό-οικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους. Για το σκοπό αυτό, αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες που προσφέρουν τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, σε συνδυασμό με την εφαρμογή μεθόδων πολυκριτηριακής ανάλυσης και την ανάπτυξη σεναρίων. Σαν περιοχή μελέτης επιλέχθηκε ο κόλπος της Γέρας στη νήσο Λέσβο, περιοχή που δεν έχει γνωρίσει ακόμα έντονη ανάπτυξη, αλλά εμφανίζει σαφή σημάδια προς την κατεύθυνση αυτή, κάνοντας έτσι επιτακτική την ανάγκη ανεύρεσης και εφαρμογής ενός κατάλληλου διαχειριστικού σχεδίου. Η περιοχή χωρίστηκε αρχικά σε ζώνες, που καταλαμβάνουν τμήματα τόσο χέρσου όσο και θάλασσας. Στη συνέχεια, η εφαρμογή πολυκριτηριακών μεθόδων οδήγησε στην ιεράρχηση των ζωνών αυτών βάσει των κοινωνικό-οικονομικών και περιβαλλοντικών τους παραμέτρων, ενώ χρησιμοποιήθηκαν παράλληλα και για την εφαρμογή εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης της περιοχής τα οποία και αξιολογήθηκαν κατάλληλα. Τέλος, αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της προτεινόμενης μεθοδολογίας, καθώς και η δυνατότητα γενικότερης εφαρμογής της σαν εργαλείο αξιολόγησης και διαχείρισης παράκτιων περιοχών.